Lehtikuva/Trond H. Trosdahl

Feministisen miesjärjestön perustajat haluavat tiedostaa omat etuoikeutensa ja purkaa miehisyyteen liittyviä normeja.

Kansainvälisenä miestenpäivänä 19.11. Suomeen perustettiin uusi miesjärjestö. Miehet ry:n toiminta perustuu intersektionaalisen feminismin ja anti-rasismin periaatteisiin, joiden kautta yhdistyksen tavoitteena on edistää miesten asemaa yhteiskunnassa.

Järjestön lähettämän tiedotteen mukaan järjestöä on ollut perustamassa noin 40 aktiivia yhteiskunnan eri aloilta. Heille yhteistä on halu purkaa miehisyyteen liittyviä normeja, tarkastella miesten etuoikeuksia ja hyödyntää niitä kaikkien sukupuolten tasa-arvon toteuttamiseksi sekä antaa kaikenlaisille miehille vapauden olla oma itsensä.

Yhdistyksen perustamiskokous pidettiin eilen Helsingissä. Järjestön ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Janne Salakka.

Miehille vapaus olla oma itsensä

Keskustelua maskuliinisuudesta

Yhdistyksen perustajajäsen ja uuden järjestön hallitukseen valittu Nitin Sood ei myönnä, että uusi yhdistys olisi vastavoima tai haastaja jo olemassa oleville miesjärjestöille.

– Feminismi tarjoaa oleelliset työkalut miesten aseman edistämiseksi ja tätä muut miesjärjestöt eivät vielä ole oivaltaneet, jonka takia monet miehet eivät kokeneet näitä järjestöjä omakseen. Haluamme tehdä tilaa monimuotoiselle miehisyydelle, jossa kaikenlaisilla miehillä on mahdollisuus olla oma itsensä ilman mitään odotuksia miehisyydestä tai mitä on olla mies, kertoo Sood.

Luonnollisia yhteistyökumppaneita uudelle järjestölle ovat Soodin mukaan jo olemassa olevat feministiset järjestöt, mutta tarkoituksena on kehittää omaa toimintaa ja vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun miehisyydestä, maskuliinisuudesta ja niihin liittyvistä normeista.

– Pyrimme luomaan myös koulutusmateriaalia, jota voidaan käyttää maskuliinisuuden tarkastelemiseen. Lisäksi järjestö tulee tarjoamaan myös ihan sosiaalista tilaa miehille keskustella maskuliinisuudesta ja yhteiskunnan asettamista paineista siitä, mitä on olla mies, Sood linjaa.