Jaana Kivi

”Maksuliikenne ja tunnistautuminen julkisen sektorin piiriin.”

Professori Markus Jäntti esitti Kemissä järjestetyssä Onko työväenliike tehtävänsä tehnyt – vieläkö vasemmistolla on annettavaa? -seminaarissa, että vasemmisto ja julkinen sektori ottaisivat aloitteen moderniin pankkitoimintaan liittyen.

Hän sanoi, että on vaikea osallistua yhteiskuntaan jollei ole yksityisen pankin asiakas. Maksuliikenne on kasvavassa määrin sähköistä ja vaatii maksukortin ja pankkitilin. Viranomaisasiointi on yhä enemmän sähköistä, mikä vaatii sähköisen tunnistautumisen mikä taas edellyttää pankkitunnuksia ja siis pankin asiakkuutta.

– Meillä on edellytykset tehdä reformi, joka samanaikaisesti saavuttaisi useita tavoitteita. Meillä on yhteinen instituutio, Kansaneläkelaitos, jonka kanssa jokaikinen Suomessa asuva henkilö on useassa eri elämänsä vaiheessa tekemisissä. Meistä jokaisella on “tili” Kelassa. Kela voisi kehittää maksupalvelun, joka mahdollistaisi paitsi tulonsiirron myös palkan maksamisen Kela-tilille ja maksukortin, jonka avulla tilillä olevia varoja voisi käyttää tavaroiden ja palveluiden maksamiseksi. Kela voisi myös tarjota tunnistuspalveluita.

Jäntin mukaan Kela-pankin kehittäminen vapauttaisi meidät pakollisesta yksityisen pankin asiakkuudesta ja se kehittäisi pankkijärjestelmää terveempään suuntaan.

– Pankeille jäisi tietenkin luotot ja muu liiketoiminta, mutta maksuliikenne ja tunnistautuminen, tärkeitä osia yhteiskunnan infrastruktuuria, otettaisiin julkisen sektorin piiriin.