Päivi Viljasalo

39-vuotias äiti, ay-aktiivi, varastotyöntekijä

Päivi Viljasalo miten aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö vaikuttaa elämääsi?

– Sen vuoksi tapani nähdä asiat ja toimia ovat usein erilaiset kuin muilla.

Millaisia haasteita se tuo elämääsi?

– Itselleni yksi isoin haaste ovat aikataulut, niiden tekeminen ja niissä pysyminen. Olen aikaoptimisti, ja aina tuntuu siltä, että ehtii tehdä vielä yhden pikkujutun, ennen kuin pitää mennä. Rutiinit ovat minulle vaikeita, sillä toistuvat ja tylsät asiat eivät motivoi, sen sijaan mielenkiintoisemmat tehtävät vievät helposti mennessään.

– Ulkoapäin tulevat aikataulut saavat minut toimimaan. Henkilökohtaisten ja muiden asioiden hoidossa on aika iso ero, siksi joidenkin on ollut vaikea uskoa, että minulla voisi tällaisia ongelmia ollakaan.

Mitkä ovat yleisimpiä harhakäsityksiä, joita ihmisillä on ADHD:n suhteen?

– Onneksi nykyään jo harvemmin tv:ssä näkyvä stereotyyppinen hahmo on luonut harhakäsityksiä siitä, miten henkilö tällä diagnoosilla toimii. ADHD ei vaikuta älykkyyteen, ei tee ihmisestä automaattisesti holtitonta heilujaa tai tarkoita, että diagnoosin omaavalla olisi muuten psykiatrisia häiriöitä, vaikkakin riski niihin suurempi onkin.

Mitä ADHD:sta olisi hyvä tietää ja miten siitä pitäisi puhua?

– ADHD on neuropsykiatrinen häiriö, ja diagnoosia edeltävät yleensä pitkät tutkimukset. Siitä pitäisi puhua vähättelemättä. Esimerkiksi muotidiagnoosi ei ole hauska termi. Se loukkaa, olipa diagnoosi sitten itsellä, puolisolla tai lapsella.

Miten toivoisit ihmisten ylipäätään suhtautuvan asiaan?

– Vaikka ADHD:n omaavalla on usein tapoja hallita vaikeita tilanteita ja suoriutua niistä, voivat monet neurologisesti normaalille henkilölle tavanomaiset asiat kuormittaa heitä reippaasti. ADHD ei ole tekosyy unohtaa tai myöhästyä, mutta syy se voi hyvinkin olla. Kaikesta huolimatta ADHD on muutakin kuin pitkä lista miinuksia. Olen aika luova, ja laatikon ulkopuolelta ajattelu on minulle tavanomaista, kun en ole oikein koskaan kokenut niitä laatikoita omikseni.

– Elämä olisi ollut varmastikin jossain määrin helpompaa ilman, mutta uskon, että ADHD myös määrittää minua ja vahvuuksiani. Tietynlainen ehdottomuus on vienyt eteenpäin asioita ajaessa. Ongelmanratkaisukykyni ovat hyvät, koska sopeutuakseni olen tarvinnut niitä paljon. Siitä on hyötyä monella elämänalueella ja luottamustoimissa.

Päivi Viljasalo

39-vuotias äiti, ay-aktiivi, varastotyöntekijä


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.