Sipilän uusin tarjous on sijoitussäästötili hyvätuloisille. Pienituloisille suunnattujen tulonsiirtojen vähentäminen ja poistaminen eivät näytä riittävän suurpääoman etuja ajavalle hallitukselle. Enenevässä määrin tulonsiirtoja suunnataan niille, joille ne eivät toimeentulon kannalta olisi tarpeellista.

Uusin niistä on osakesäästötili, jolle voi sijoittaa 50 000 euroa henkilöä kohden ja jonka tuoton voi jättää tilille kasvamaan korkoa korolle. Vero tuotosta maksettaisiin vasta sitten, kun rahaa otetaan tililtä omaan käyttöön.

Esimerkki: Laki antaa mahdollisuuden nelihenkiselle perheelle, jolla on ylimääräistä rahaa 200 000 euroa, avata jokaisen nimellä tilin, jolle tallettaa 50 000 euroa. Jos pääomalle saa viiden prosentin tuoton, niin ensimmäisenä vuotena kertyy verotonta tuloa 10 000 euroa. Vertauksen vuoksi työtön saa peruspäivärahaa vuodessa noin 8 400 euroa, josta hän maksaa noin 20 prosenttia veroa.

Miksi hallitus antaa harvoille hyvätuloisille vastikkeettoman veroedun, mutta ei anna työnhakijoille vastikkeeksi työpaikkoja, joissa voisi osaltaan hyödyttää yhteiskuntaa?

Osakesäästötili ei luo uusia työpaikkoja, koska pörssinoteeratut osakkeet ovat jo jonkun aiemmin ostamia. Osakeyhtiö ei näistä kaupoista hyödy senttiäkään. Hyötyjiä ovat tilinhaltijan lisäksi osakkeiden välittäjä ja tilin ylläpitäjä. Lopullinen tavoite lieneekin kasvattaa entisestään eroja eri tuloluokkien välillä.

Jos valtio perustaisi oman säästöpankin, sen avulla voitaisiin turvata tavallisten ihmisten säästöt keinottelijoilta.

Markku J. Kekäläinen
Espoo