Ilmastonmuutoksen torjuminen on ensi vaalikauden tärkein asia.

Suomi ei enää kestä toista samanlaista vaalikautta, tiivisti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tulevien eduskuntavaalien tärkeyden. Vasemmistoliiton puoluevaltuustolle puhunut Andersson sanoi, että puolen vuoden päästä on mahdollisuus muuttaa Suomen suunta.

– Sipilän hallitusta on kutsuttu Suomen oikeistolaisimmaksi vuosikymmeniin – eikä suotta. Se on leikannut noin neljän miljardin edestä, ja valtaosa siitä hallitus on kohdistanut sosiaaliturvaan ja koulutukseen.

Tämän päälle hallitus on tehnyt mittavat veronkevennykset, jotka Anderssonin mukaan ovat hyödyttäneet eniten suurituloisia. Heille on myös tehty muita verohuojennuksia. Tämän suunnan muuttaminen onkin tulevien vaalien tärkein teema.

”Sitoudumme uudistamaan sosiaaliturvaa perustulon suuntaan.”

– Me olemme Suomen punavihreä tulevaisuuspuolue, ja meitä tarvitaan työn murroksen, ilmastonmuutoksen torjumisen ja eriarvoisuuden vähentämisen kaltaisten suurten globaalien ongelmien ratkaisemiseksi.

Anderssonin mainitsemat asiat ovat vasemmistoliiton kärkiteemoja tulevissa vaaleissa.

ILMOITUS

Muutos on mahdollista

Andersson nosti puheessaan esiin tällä viikolla julkaistun tutkimuksen, joka osoittaa hyvinvointivaltion osittaisen epäonnistumisen.

– Suurimmalla osalla lapsista ja nuorista edelleen menee hyvin. Mutta heidän kohdallaan, joilla ei mene, tilanne ei juurikaan ole parantunut kymmenessä vuodessa

Hyvinvointivaltio ei olekaan onnistunut köyhyyden kierteen katkaisemisessa. Tämän pitäisi olla sen tärkein tehtävä, Andersson sanoi.

– Vasemmiston tulevaisuusohjelmalla, kestävällä vero-uudistuksella, ilmasto-ohjelmalla, ensi viikolla julkaistavalla sosiaaliturvamallilla sekä ensi vuoden vaaliohjelmalla me osoitamme, että inhimillinen ja oikeudenmukainen politiikka on mahdollista.

Seuraavan hallituksen tärkein tehtävä tuleekin olemaan Suomen kannalta tarpeellisten tulevaisuusuudistusten tekeminen. Ilmastonmuutoksen torjumisen pitää olla kaikissa päätöksissä mukana. Koko politiikan on perustuttava siihen, että Suomen nettopäästöjen lasku-ura on puolentoista asteen tavoitteen edellyttämällä tasolla, Andersson sanoi.

– Isoilla panostuksilla raideinvestointeihin ja joukkoliikenteeseen sekä sähköautoilun edistämiseen vähennämme liikenteen päästöjä. Sitoudumme uudistamaan sosiaaliturvaa perustulon suuntaan, paremmin vastaamaan muuttuneen työelämän todellisuutta sekä kehittämään koulutusjärjestelmää.

Ensi vaalikaudella vasemmistoliiton tavoitteena on myös palauttaa subjektiivinen päivähoito-oikeus kaikille suomalaisille lapsille sekä uudistamaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja terveyseroja kaventavaan suuntaan.

– Eriarvoisuuden torjuminen on vasemmistoliiton politiikan ytimessä.

Uudistajat tekevät samaa politiikkaa

Andersson kiinnitti puheessaan huomiota myös niin kutsuttujen edistysmielisten teknokraattien nousun politiikkaan. Niin Suomen pääministeri Juha Sipilä kuin Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat nousseet valtaan profiloitumalla politiikan ulkopuolelta tulevina politiikkaa uudistavina hahmoina.

– Mutta jotka johtajiksi tultuaan tekevät aivan samanlaista oikeistolaista politiikkaa kuin ne kaikki muutkin. Meidän ei tarvitse tehdä politiikkaa kuin ne muut.