Kansan Uutisissa oli 4.11. kuntouttavan työtoiminnan tavoitteita ja ammattitaitoisen henkilökunnan hienoja onnistumisia esitellyt artikkeli. Sinänsä ansiokas juttu, mutta olisin toivonut siinä käsiteltävän kolmea asiaa. Ensimmäinen on valtakunnallisesti täysin avoin ja julkinen tapa käyttää tätä kuntouttavan työtoiminnan palkatonta työvoimaa tuotannolliseen toimintaan, jopa pitkäaikaisilla ketjutuksilla. Toinen on kuntouttavan työtoiminnan yleinen käyttäminen työkykyisten työttömien säilytyspaikkana, jolloin he ovat poissa työttömyystilastoista.

Kolmas silmäänpistävä asia on kuntouttavan työtoiminnan käsittely työnä. Sitähän se ei ole, sillä työstä maksetaan palkkaa. Artikkelin loppulausahdus: ”Ne, jotka joutuvat pois, jäävät todennäköisesti taas työttömiksi” särähti sen vuoksi monelle pahasti.

Jutun ydin on artikkelin tässä kohdassa: ”Työvoimapolitiikan muutokset ovat näkyneet Pakilan työkeskuksessa. Aktivoinnin korostaminen on täyttänyt työtoimintapaikkoja. Viimeksi työttömyysturvan aktiivimalli on tuonut työtoimintaan lisää tulijoita.”

”Vajaakuntoinenkin on oikeutettu palkkatyöhön.”

Kuntouttavassa työtoiminnassa olevien määrä on moninkertaistunut muutamassa vuodessa, ja samaan aikaan palkkatukityö – siis työ, josta saa palkkaa ja joka mahdollistaa elämisen, on romahtanut. Esimerkiksi Ruotsissa palkkatukea käytetään selvästi enemmän. Aktiivimallilla ajetaan työttömiä ahtaalle, myös tämän palkattoman työn orjuuteen.

On huomattava, että artikkelissa on esimerkkejä, joissa kuntouttava työtoiminta on tarpeen, ja toiminnan mielekkyys ja ammattitaitoinen, tuloksekas ohjaus näkyy myös. Mutta artikkelissa viitataan myös ihmisiin, joilla olisi palkkatyöhön valmius. Heille ei kuitenkaan ole olemassa työpaikkoja. Kuntouttavassa työtoiminnassa olevat työkykyiset ihmiset ovat väärässä paikassa, eikä heillä ole mahdollisuutta hankkia elantoaan, siis ei myöskään rahaa palkkatyöntekijän tavoin

Seura-lehden tekemän selvityksen mukaan Suomessa on arviolta 500 000 ilmaisessa työssä olevaa. 17 prosenttia maamme työvoimasta siis ei saa palkkaa työstään. Mihin on kadonnut periaate ”työstä maksetaan palkka”? Kadonnut on myös ymmärrys siitä, että vajaakuntoinenkin on oikeutettu palkkatyöhön.

Irma Hirsjärvi
puheenjohtaja
Työttömien Keskusjärjestö