Lehtikuva/Jussi Nukari

Oppositiopuolueet syyttävät hallitusta porsaanreikien jättämisestä verovälttelylle. Verotulojen menetysten arvioidaan olevan vähintään kymmeniä miljoonia vuosittain.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta käsitteli tänään korkovähennysrajoitusta, jolla on tarkoitus suitsia monikansallisten suuryritysten aggressiivista verosuunnittelua. SDP, vasemmistoliitto ja vihreät pahoittelevat, että hallitus jättää liikaa porsaanreikiä verovälttelylle.

Hallituspuolueiden edustajat kannattivat niin kutsutun tasevapautuksen säilyttämistä laissa. Kansalaisjärjestö Finnwatchin selvityksestä kävi ilmi aiemmin, että sähkönsiirtoyhtiö Caruna oli välttänyt vuosittain noin 12 miljoonan euron verot hyödyntämällä nimenomaan tasevapautusta.

– Hallituksen toiminta on vastuutonta. Se antaa tietoisesti Carunan ja useiden muiden yritysten verovälttelyn jatkua. Ei ole yksinkertaisesti mitään perusteita sille, että luonnollisena monopolina toimivan yrityksen annetaan vältellä veroja. Sähköverkot eivät karkaa ulkomaille, mutta verotulojen annetaan karata, toteaa SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka opposition yhteistiedotteessa.

”Hallituksen toiminta on vastuutonta”

Vasemmistoliiton Uotila: Hallitus kuunteli lobbareita?

Kolmen oppositiopuolueen edustajat vaativat vastalauseessaan tasevapautuksen poistamista ja muiden lain porsaanreikien tukkimista. Korkovähennysrajoituksen uudistaminen pohjautuu EU:n veronkiertodirektiiviin. Vielä valtiovarainministeriön alkuperäisessä lakiluonnoksessa esitettiin tasevapautuksen poistoa, sillä se mahdollistaa verovälttelyn.

– Tasevapautus palasi lakiin nimenomaan lobbarien vaatimuksesta, ja nyt hallituspuolueiden edustajat antoivat sille siunauksensa myös valtiovarainvaliokunnassa. Hallitus näyttää kuuntelevan mieluummin kansainvälisiä sijoittajien edustajia, vaikka veropohjan aukot tarkoittavat korkeampia veroja kaikille muille, vasemmistoliiton verovastaava Kari Uotila sanoo.

– Tietenkin suurin osa yrityksistä on lainkuuliaisia. Ei ole suomalaisten yritysten etu, että kansainväliset suursijoittajat hyödyntävät härskisti porsaanreikiä. Lain valmistelussa on käynyt selväksi, että tasevapautuksen takia Suomi menettää ainakin kymmeniä miljoonia euroja verotuloja ulkomaille, toteaa puolestaan vihreiden verovastaava Emma Kari.