Lehtikuva/Irene Stachon

Varainsiirtoveron poiston paikkaaminen nostaisi kiinteistöveron 1,5-kertaiseksi.

Kokoomus esittää varainsiirtoveron poistamista. Kokoomuksen puoluehallitus teki asiasta esityksen toukokuussa ja puolueen verotyöryhmän puheenjohtaja Elina Lepomäki uudisti sen kaksi viikkoa sitten.

– Tutkijoiden keskuudessa vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että varainsiirtovero häiritsee asuntomarkkinoiden toimintaa. Varainsiirtovero vähentää sekä muuttohalukkuutta ja ohjaa asumaan elämäntilanteeseen nähden sopimattomassa asunnossa, Lepomäki perusteli.

Nykyisin asunnon ostaja maksaa velattomasta kauppahinnasta kahden prosentin ja kiinteistön ostaja neljän prosentin varainsiirtoveron. Ensiasunnon ostajat on vapautettu varainsiirtoverosta.

Jos varainsiirtovero poistettaisiin, noin 800 miljoonan euron veromenetykset pitäisi korvata jotenkin. Tilastokeskuksen yliaktuaari Katariina Pentti on laskenut, että varainsiirtoveron paikkaaminen kiinteistöveroa korottamalla nostaisi jälkimmäistä merkittävästi. Vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti saa tällä hetkellä vaihdella välillä 0,41–0,90 prosenttia. Jos vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti on tällä hetkellä 0,5 prosenttia, varainsiirtoveron korvaamiseksi tämä tulisi nostaa 0,75 prosenttiin, Pentti kirjoittaa.

Kiinteistöveron tuotto on viime vuosina ollut noin 1,8 miljardia euroa.

Varainsiirtovero maksetaan asunto- ja kiinteistökaupan yhteydessä. Kiinteistön omistajat sen sijaan maksavat kiinteistöveroa joka vuosi.

Kommentit