Heikki Gröhn

Yhdeksän uutta sävellystä aiemmin julkaisemattomiin teksteihin.

Tamperelaisen Naiskuoro Telluksen ensi-iltansa saanut liikkuva kuoroteos Susinartut – 1918 naisvankien laulut elävät aloitti kiertueensa Tampereen Pakkahuoneella 11. marraskuuta. Teos perustuu sisällissotaan osallistuneiden naisten aikaisemmin julkaisemattomiin runoihin ja lauluihin. Esiin pääsevät naisten vankileirikokemukset sodan kokeneiden naisten omin sanoin.

Teos tutkii yhtymäkohtia sadan vuoden takaisen ja tänäkin päivänä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan vihan ja väkivallan välillä. Se on kolmen naiskuoromusiikkia ja naiskuorojen esiintymisperinteitä uudistavan naistaitelijan yhteistyön tulosta ja teos nähdään suomalaisessa kuoromaailmassa harvinaisella kuudelle paikkakunnalle ulottuvalla konserttikiertueella.

Susinartut – 1918 naisvankien laulut elävät koostuu yhdeksästä uudesta ja kantaesityksensä saavasta sävellyksestä edellä mainittuihin teksteihin. Sävellystyön ovat tehneet Tellus-kuoron johtaja, MuM Petra-Poutanen-Hurme ja MuM Tellu Turkka. Koreografian, näyttämöohjauksen ja dramaturgian teokseen on suunnitellut TaM Päivi Järvinen, joka on liikkuvien kuoroteosten pioneeri Suomessa.

Konserttikiertueen jokaisesta konsertista syntyy kokijalle moniaistinen elämys, kun kuoro liikkuu konserttitilassa, eri äänialojen laulajat irtoavat kuoromuodostelmasta liikkuen eri puolilla yleisöä ja käyttäen salien akustiikkaa hyväkseen.

– Toivoisin, että eri aikojen vastakkainasettelun sijaan tämä teos voisi auttaa näkemään, että kaikissa konflikteissa takana on ihminen, joka on peloissaan, hämmentynyt ja voi olla yhtä aikaa viisas ja tyhmä. Toivon että musiikki kantaisi mukanaan tunteita uudestaan tunnettavaksi ja pohdittavaksi, kertoo Petra Poutanen-Hurme.

ILMOITUS

Henkilökohtaisia, koskettavia tekstejä

Autenttiset tekstit kaivoi esiin Suomalaisen kirjallisuuden seuran, Työväen arkiston ja Kansanarkiston sisällissotaa käsittelevistä muistitietoaineistoista YTT Anne Koski, joka on produktion tuottaja. Arkistoista löytyi yksi oikea työläisnaiskirjailija Ida Maria Saarinen ja kaksi muuta kiinnostavaa naiskirjoittajaa. Teokseen on valittu tekstejä omaperäisyytensä ja erityisyytensä vuoksi, sivuun on jätetty aikanaan suosituimpia ja tunnettuja lauluja.

– Kansalaissotaan osallistuneiden naisten tekstit ovat todella henkilökohtaisia ja raadollisen koskettavia. Samalla niissä on jotain todella vahvaa, ymmärtävää, armahtavaa, ajankohtaista ja universaalia. Niissä korostuu hetken arvokkuus, kuvailee Päivi Järvinen.

– Alusta asti on tuntunut, että nyt on oikea hetki perehtyä näiden naisten omiin sanoihin ja katsoa, mitä syntyy, kun oman aikamme osaavat naistaitelijat ja lähes plutoonan kokoinen naiskuoro eläytyvät niihin sävellettyyn musiikkiin, Telluksessa laulava Koski pohtii.

Järvinen Susinartut -teoksen synnyttävän kokonaisvaltaisuudellaan yleisössä uskalluksen kunnioittaa omaa historiaansa, olla oma itsensä ja samalla arvostaa jokaista elävää olentoa.

Susinartut-teoksen kiertue:
Su 18.11. 2018 klo 15 & klo 18 Kaupunginteatterin päänäyttämö, Valkeakoski
La 24.11.2018 klo 15 & klo 19 Teatteri Vanha Juko, Lahti
Su 25.11.2018 klo 19 Wäinö Aaltosen Museo WAM, Turku
Su 2.12.2018 klo 15 & klo 17 Tenalji von Fersen, Suomenlinna, Helsinki
Su 20.1.2019 klo 18 Hämeen linna, Hämeenlinna