Lehtikuva/Vesa Moilanen

Eduskunta kävi tiistaina keskustelua Kreikan lainaohjelmasta.

Työttömyysprosentti 25, nuorisotyöttömyys lähellä 50 prosenttia, kansantuote yli 20 prosenttia vuoden 2009 alapuolella ja palkat, eläkkeet ja sosiaalietuudet reaalisesti 40 prosenttia sekä velka-aste on 180 prosenttia. Vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila muistutti eduskunnassa kreikkalaisten maksamasta hinnasta maan talouden sopeutusohjelmasta.

– Kreikka on pakotettu heikentämään sosiaaliturvaa ja palveluita, leikkaamaan kaikesta ja yksityistämään. Eläkkeitä on leikattu yli kymmenen kertaa. Onkin jälleen kerran syytä kysyä, olisiko vähempikin kurittaminen riittänyt, Uotila sanoi vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa.

Eduskunta keskusteli tiistaina nimihirviöstä nimeltä ”valtioneuvoston tiedonanto Euroopan rahoitusvakausvälineen varainhankinnalle annetun valtiontakauksen voimassaoloajan pidentämisestä”.

Uotila muistutti puheessa, että ehdotus on seurausta aiemmasta Kreikan lainan ehtojen muuttamisesta. Silloin vasemmistoliitto oli monen muun asiantuntijan ja Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa samaa mieltä siitä, että Kreikan lainan ehtoja olisi pitänyt huojentaa enemmän. Se olisi Uotilan mukaan antanut Kreikalle oikean mahdollisuuden nousta jaloilleen.

– Velan maksun aikataulujen muuttamisen vastapainoksi Kreikan on harjoitettava liian ankaraa talouskuripolitiikkaa vuosikymmeniä. Kansantalouden primääriylijäämän tulisi olla 3,5 prosenttia bruttokansantuotteesta vuoteen 2022 asti ja tämän jälkeen yli kaksi prosenttia seuraavat 40 vuotta. Kun maksuhuojennukset 15 vuoden päästä päättyvät, olisivat lainanlyhennykset yli puolet valtion verotuloista, Uotila luetteli.

ILMOITUS

Ei syytä juhlaan

Uotilan mukaan ei kannatakaan vielä pahemmin juhlia Kreikan kriisipakettien loppumista. Maa on sidottu tuleviksi vuosikymmeniksi velkavankeuteen, joka vie siltä mahdollisuuden toteuttaa järkevää talouspolitiikkaa.

– Euroalueen talouskurihaukkojen ajaman kurjistuspolitiikan inhimillistä laskua maksetaan vielä pitkään. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Kreikka olisi itsekin syyllinen ongelmiinsa.

Kreikkalaiset keskustaoikeistolaiset ja -vasemmistolaiset poliitikot onnistuivat vuosikymmenten saatossa rakentamaan korruptoituneen järjestelmän, jossa verovälttely oli yleistä. Järjestelmää ylläpidettiin velkarahalla, jota Kreikalle tarjosivat muun muassa saksalaiset ja ranskalaiset pankit.

– Ne (pankit) on päästetty kuin koira veräjästä ja palkittu vielä pelastuspaketeilla. Taakan talouskuripolitiikasta ovat kantaneet tavalliset kreikkalaiset.

Valuviat edelleen olemassa

Kreikan kriisi teki näkyväksi eurojärjestelmän ongelmat. Uotilan mukaan valuviat ovat edelleen olemassa.

– Yhteinen valuutta ilman yhteistä finanssipolitiikkaa, suhdannetasausmekanismia ja kykyä puuttua euroalueen maiden sisäisiin ylijäämiin johtaa jatkossakin ongelmiin ja epätasaiseen kehitykseen, jota talouskurisäännöt pahentavat.

Uotila myös esitti hallitukselle epäluottamusta, koska Suomi on ollut kärjekkäimpien joukossa vaatimassa taloudellisesti ja inhimillisesti kestämätöntä talouspolitiikkaa Euroopassa.