Viiden tähden liike puhuu Donald Trumpin tavoin valeuutisista.

Italian journalistijärjestöt ovat järjestäneet tiistaiksi useisiin Italian kaupunkeihin sekä Brysseliin ja Lontooseen vastalausetapahtumia. Syynä ovat hallituspuolue Viiden tähden liikkeen (M5S) hyökkäykset lehdistön vapautta vastaan.

Varapääministeri Luigi di Maio kutsui toimittajia ”šakaaleiksi” ja toinen M5S:n vaikuttaja Alessandro di Battista ”huoriksi”.

Purkaukset seurasivat sitä, että M5S:ään kuuluva Rooman pormestari Virginia Raggi vapautettiin lauantaina nepotismia koskevista syytteistä. Di Maion ja di Battistan mukaan lehdistö oli kahden vuoden ajan aiheetta mustamaalannut Raggia.

Di Maio on jäänyt Salvinin varjoon

Di Maio syytti jälleen kerran lehdistöä ”valeuutisten” levittämisestä.

Di Maio uhkasi myös lopettaa lehdistöltä valtion rahoituksen. Saman uhkauksen hän on esittänyt ennenkin – tosin Italiasta on jo vuosia sitten lopetettu lehdistötuki lähes kokonaan. Toimittajajärjestöjen mukaan di Maio haluaa tietoisesti antaa sellaisen kuvan, että lehdistö olisi valtion tuen varassa.

Syyskuussa di Maio uhkasi lopettaa valtiojohtoisten yhtiöiden ilmoitukset sanomalehdissä, koska lehdet ”päivittäin saastuttavat poliittista keskustelua”.

Varapääministeri di Maio ja pääministeri Giuseppe Conti ovat kesäkuussa valtaan nousseessa hallituksessa jääneet pahasti sisäministeri Matteo Salvinin varjoon. Hallituksen todelliselta johtajalta näyttää äärioikeiston Lega-puolueen puheenjohtaja Salvini, jolla myös on varapääministerin titteli.