Lehtikuva/Franck Robichon

”Suuren surun vallassa vedämme palkinnon sinulta pois”, kirjoitti Amnestyn pääsihteeri Kumi Naidoo.

Amnesty International ilmoitti maanantaina vetävänsä Ambassador of Conscience -palkinnon pois Myanmarin valtiokansleri Aung San Suu Kyiltä. Syy on Suu Kyin haluttomuus estää rohingya-vähemmistöön kohdistuvaa etnistä vainoa.

Virallisesti palkinto vedetään pois tänään tiistaina, joka on Suu Kyin kotiarestin loppumisen vuosipäivä. Palkinto myönnettiin hänelle vuonna 2009 ja se on Amnestyn korkein kunnianosoitus.

Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo Suu palkinnon pois vetämisestä kirjeellä sunnuntaina, kertoo järjestö tiedotteessaan. Naidoo ilmaisi järjestön pettymyksen Suu Kyihin, joka ei ole käyttänyt poliittista tai moraalista vaikutusvaltaansa puolustaakseen ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.

Ei ole puuttunut ihmisoikeusloukkauksiin.

Kirjeessä nostettiin esille myös Suu Kyin lausunnot, jotka kuvastavat kuinka välinpitämättömästi hän suhtautuu julmuuksiin, joihin Myanmarin armeija on syyllistynyt. Esille nousi myös ilmaisunvapauden rajoittaminen Myanmarissa.

”Olemme syvästi tyrmistyneitä siitä, ettet enää edusta toivoa, rohkeutta ja ihmisoikeuksien periksi antamatonta puolustamista. Amnesty International ei voi oikeuttaa pysyvää statustasi Ambassador of Conscience -palkinnon vastaanottajana ja siksi suuren surun vallassa vedämme palkinnon sinulta pois”, Naidoo kirjoitti.

ILMOITUS

Kiistänyt armeijan julmuudet

Amnesty International on toistuvasti kritisoinut Aung San Suu Kyitä ja hänen hallintoaan siitä, etteivät he puutu armeijan ihmisoikeusloukkauksiin rohingya-vähemmistöä vastaan. Rohingya-vähemmistöön on viiden vuoden ajan kohdistunut systemaattista syrjintää.

Viime vuonna Myanmarin turvallisuusjoukot tappoivat tuhansia, raiskasivat naisia ja tyttöjä, pidättivät ja kiduttivat miehiä ja poikia sekä polttivat satoja kyliä ja koteja. Yli 720 000 rohingya-väestöön kuuluvaa pakeni Bangladeshiin.

Siviilihallinnolla ei ole suoraa valtaa armeijaan, mutta Suu Kyi ja hänen hallintonsa on suojannut turvallisuusjoukkoja joutumasta vastuuseen teoistaan. He ovat esimerkiksi kiistäneet syytökset ihmisoikeusloukkauksista ja estäneet kansainvälisiä tutkimuksia toteutumasta.

Suu Kyin hallinto on herättänyt vihaa rohingya-väestöä kohtaan kutsumalla heitä terroristeiksi ja syyttänyt heitä omien kotiensa polttamisesta ja raiskauksista valehtelemisesta.

Aung San Suu Kyin hallinnon aikana myös monia ihmisoikeuspuolustajia, rauhanomaisia aktivisteja ja toimittajia on uhkailtu ja ahdisteltu heidän työnsä takia. Heitä on pidätetty ja vangittu.

Nobelilla palkittu

Suu Kyi vastaanotti Ambassador of Conscience -palkinnon vuonna 2009, jolloin hän oli vielä kotiarestissa sotilasjuntan vastustamisesta. Palkinto oli kunnianosoitus hänen rauhanomaisesta ja väkivallattomasta kamppailustaan demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta.

Suu Kyi sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991.

Suu Kyi vapautui arestista 13.11.2010. Hänen NLD-puolueensa voitti parlamenttivaalit 2015 ja seuraavana vuonna hänestä tuli valtiokansleri.

Valtiokanslerin virka luotiin Aung San Suu Kyita varten, koska hän ei voi toimia presidenttinä. Myanmarin perustuslaki estää tämän sen vuoksi, että hänen lapsensa ovat Britannian kansalaisia samoin kuin hänen edesmennyt miehensäkin.

Suu Kyi on nyt 73-vuotias.