Jarmo Lintunen

Haamuja ilmestyy usein tilanteessa, jossa työnantaja on jo valmiiksi suunnitellut vuorolistan, jossa vuorolla ei ole tekijää.

Haamuhoitajat ovat olleet ongelma jo vuosia lähi- ja perushoitajien työpaikoilla. Superin asiantuntijan Elina Kiurun mukaan työvuorolistoilla on ollut ihmisiä, joita ei ole olemassakaan.

Hän kertoi Superin jäsenlehdessä, että haamuja ilmestyy usein tilanteessa, jossa työnantaja on jo valmiiksi suunnitellut vuorolistan, jossa vuorolla ei ole tekijää. Hyvin vakavana esimerkkinä hän piti työvuorolistalta löytynyttä jo kuolleen työntekijän nimeä.

– Ongelma on noussut pintaan, koska henkilöstömitoitukset ovat muutenkin tosi pienet. Haamuhoitajat vaikeuttavat oikeiden hoitajien arkipäivän käytännön työtä, Kiuru kertoo.

Hänen mukaansa töissä ei aina ole niitä ihmisiä, joiden pitäisi olla. Haamuhoitajiksi lasketaan myös työvuorolistoihin merkatut hallintohenkilöt tai palkanlaskijat.

– Työvorolistalla voi olla myös sijainen 1 ja sijainen 2, jotka eivät todellisuudessa osallistu hoitotyöhön.

ILMOITUS

Haamuhoitajia on paljastunut eniten vanhusten hoitoyksiköissä.

– Vanhukset eivät saa laadukasta ja hyvää hoitoa, mikä heille taataan. Huono käytäntö vaarantaa myös potilaiden ja työntekijöiden turvallisuuden.

Työvuorossa Jaska Jokunen

Haamuhoitajiin kyllästynyt Lähi- ja perushoitajaliitto käynnisti kuukausi sitten Ilmianna haamuhoitaja -kampanjan.

– Kampanjan tavoitteena on aktivoida työntekijät puuttumaan ongelmaan paikan päällä työnantajan kanssa. Työvuorolistoille pitää kirjata vain ne, jotka ovat oikeasti työpaikalla. Haamuhoitajien kirjaamiselle työvuorolistoihin on tultava stoppi, Kiuru vaatii.

Hänen mukaansa haamuhoitajia on lähinnä yksityisellä sektorilla, jossa henkilöstömitoitukset ovat muutenkin pienemmät.

– Haamuhoitajat ovat ongelma koko maassa. Ne ovat alalla aika yleinen käytäntö.

Alan ongelmana on Kiurun mukaan, että työvuorolistojen valvonta tehdään hallinnollisesti.

– Valtaosin papereiden pohjalta tehtävä valvonta ei tunnista haamuhoitajia työvuorolistoilta. Joskus listalla on ollut jopa Jaska Jokunen, Kiuru kertoo.

Työnantajan puututtava

Työnantajia haamuhoitajat eivät Elina Kiurun mukaan juurikaan kiinnosta.

Haamuhoitajien ilmiantokampanjan pääasiallinen tavoite on, että tieto haamuhoitajista menisi työnantajalle, joka pystyy puuttumaan ongelmaan välittömästi.

– Me työntekijät emme voi puuttua asiaan, ennen kuin työnantaja on saanut tiedon ja yrittää korjata tilannetta.

Jos työnantaja ei puutu, työntekijät vievät haamuhoitajaongelman valvovalle viranomaiselle.