Yle Kuvapalvelu

Saksalais-itävaltalainen suurtuotanto ja jännityssarja Babylon Berlin (2017) perustuu Volker Kutscherin dekkarisarjaan. Sen ensimmäinen osa on juuri suomennettu. Tv-sarjan kirjoittaja-ohjaajia ovat Henk Handloegten, Tom Tykwer ja Achim von Borries.

Vuosi on 1929 ja elämää kuhisevana näyttämönä Berliinin suurkaupunkikattila. Päähenkilö on Kölnistä komennukselle saapuva vähän yli kolmekymppinen komisario Gereon Rath (Volker Bruch).

Tehokas aloituskohtaus alkaa menneisyyteen kurkottavalla suggestioterapiaistunnolla. Arvon komisario ei ole ainoa, jonka käsi tärisee: taustalla välkkyvät traumaattiset kokemukset ensimmäisen maailmansodan rintamalla.

Arvon komisario ei ole ainoa, jonka käsi tärisee.

Heti perään nähdään episodi, jossa Neuvostoliitosta lähtenyt tavarajuna kaapataan. Miten isoista asioista onkaan kysymys, selviää jakson loppupuolella. Tuolloin porukan puheissa vilahtaa kaksi tuttua nimeä, Stalin ja Trotski.

Nopeat siirtymät toimivat hyvin, samoin komeasti lavastettu suurkaupunkiepookki. Juonikuvio täyttyy toinen toistaan dramaattisemmista kohtaamisista. Niiden puitteissa eri tason toimijoita liitetään näppärästi yhteen. ”Dekkarimaisuus” on arvossaan.

Varsinaisesti komisario Rathin on tuonut Berliinin siveyspoliisin vieraaksi arkaluontoiseksi luonnehdittu pornofilmi. Se tuntuu olevan haluttua tavaraa hyvin korkealla tasolla, mikä herättää Rathin kovaotteisen kollegan (Peter Kurth) mielenkiinnon.

Babylon Berlin. Osat 1–2/16.
TV1 la 10.11. klo 22.00 ja klo 22.50. Areena.