Yle Kuvapalvelu

Kolmeosaista BBC-tuotantoa Kesytön Atlantti (Atlantic: The Wildest Ocean on Earth, 2015) on luonnehdittu luontodokumenttien merkkipaaluksi. Käsitystä pönkittävät ennen muuta vedenalaiset näkymät, jotka pursuvat ainutlaatuista kuvastoa.

Sarjan aloitusjakso keskittyy Golfvirtaan. Sen reitti Karibialta Jäämerelle ilmennetään tarkasti ja toistuvasti satelliittiperspektiivistä kuin myös tyylikkäästi alleviivaavin värein. Kokonaisuus on kiehtova ja seikkaperäinen esitys Golfvirran ”kasvoista” niin merenpinnan alla kuin myrskyävien aaltojen keskelläkin.

Jälkimmäinen piirre tuo tapahtumiin erityisen jännittävää antia. Atlantti on varmasti eräs maapallon ankarimmista ympäristöistä tienata elantonsa, ja tällöin asialla ovat luonnollisesti kalastajat. Skotlantilainen ”Audacious” -troolari kelluu aaltojen keskellä kuin korkki, meren möyryämisestä saa tv-ruudun ääressä epäilemättä kalpean, mutta tällaisenakin vaikuttavan kuvan.

Meno pinnan alla on vilkasta ja äärettömän monimuotoista

Seikkailu Golfvirran kyydissä alkaa, etenee ja päättyy ryhävalaiden seurassa. Meno pinnan alla on muutenkin vilkasta ja äärettömän monimuotoista. Siihen liittyvän ravintoketjun säännönmukaisuudet, erikoisuudet ja ihmeet välittyvät kaikessa rikkaudessaan.

Lopussa viitataan ilmaston lämpenemisen aiheuttamiin mahdollisiin muutoksiin. Toisin sanoen Atlanttiin tulee yhä enemmän Grönlannin jäätiköiden sulamisvesiä, jotka alentavat meren suolapitoisuutta. Tunnetusti sillä taas on omat seurausvaikutuksensa.

Avara luonto: Kesytön Atlantti. Osa 1/3: Pohjois-Atlantti ja Golfvirta
TV1 la 10.11. klo 18.45, su 11.11. klo 8.05. Areena.