Rikos- ja jännitysdraama The American (2010) osoittaa ohjaaja Anton Corbijnin niin sanotun puhtaan elokuvakerronnan taituriksi.

Eli pulinat pois, näyttelijöiden repliikit ovat minimissään. Visuaalisuuden paljon puhuvaan voimaan luottava kerronta ja siihen oleellisesti liittyvä fyysisyys ovat arvossaan.

”Fyysisyydestä” ei seuraa sovinnainen toimintajännäri. Jonkin verran ammuskelua toki nähdään, samoin yksi auton ja vespan voimin tapahtuva takaa-ajokiihdytys. Sen päätteeksi päähenkilö (George Clooney) selvittää välit takaa-ajajan (Samuli Vauramo) kanssa. Tylyn kohtalon kokee myös aloitusjakson petikaveri (Irina Björklund). Molemmat suomalaiset esittävät ruotsalaisia, roolit ovat pieniä ja jokseenkin mitättömiä.

Elokuvassa pokataan avoimesti Sergio Leonen suuntaan.

Taalainmaalta käynnistyvä tiivistunnelmainen psykologinen trilleri sijoittuu pääosin Italiaan, Castel del Monten karuun vuoristokylään. Miljöö on kuvissa näyttävästi esillä.

Jenkkivieras on paikalla korkean tason palkkamurhaa varten. Sen valmistelujen ohessa hän ystävystyy iäkkään katolisen papin (Paolo Bonacelli) kanssa ja solmii kuuman suhteen paikalliseen naiseen (Violante Placido). Varsin vaikuttava ilmestys on salaperäinen Mathilde (Thekla Reuten).

Elokuvassa pokataan avoimesti Sergio Leonen ja jossain määrin myös Melville-klassikon Ajojahti (1967) suuntaan. Tarina ei lopulta ole kovin kummoinen, mutta sen detaljit, sävyt ja romanttiset viritykset tuovat leffaan nautittavaa retroilun makua.

The American
Nelonen pe 9.11. klo 23.00, ke 14.11. klo 22.00.