Yhdysvaltain liittovaltion piirituomari määräsi keskeyttämään paljon kiistaa herättäneen Keystone XL -öljyputken rakentamisen.

Osa Keystone-putkiverkostosta on jo rakennettu, mutta nyt kiistanalaisena on noin 1 900 kilometrin mittainen projektin neljäs vaihe Kanadan Albertan provinssin öljyhiekkakentiltä Yhdysvaltain Nebraskan osavaltioon. Siellä se yhdistyisi jo rakennettuihin putkiin, joista toinen haara vie etelään Texasiin ja toinen itään Illinoisiin.

Yhdysvaltain puolella linjaus kulkee Montanan ja Etelä-Dakotan kautta Nebraskaan.

Presidentti Barack Obama asetti suunnitelman toistaiseksi toimeenpanokieltoon vuonna 2015. Perusteluna oli, että se lisäisi Yhdysvaltain riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Tuomarin päätös ei kuoppaa Keystone XL -putkea lopullisesti.

Donald Trump kuitenkin kumosi Obaman päätöksen pian presidentin virkaan astuttuaan. Kiistanalaisen osuuden rakentamisen piti alkaa ensi vuonna.

Liittovaltion piirioikeuden tuomari Brian Morris Montanasta määräsi torstaina, ettei rakennustöihin saa ryhtyä, ennen kuin on paremmin selvitetty putken vaikutukset ilmastoon, luontoon ja kulttuurisiin arvoihin. Morrisin mukaan Trump oli päätöstä tehdessään jättänyt huomiotta ilmastonmuutoksesta tiedetyt faktat.

ILMOITUS

Kulttuurisilla arvoilla viitataan putken vaikutukseen sen reitillä asuvien intiaanikansojen elämään.

Tuomarin päätös ei kuoppaa Keystone XL -putkea lopullisesti. Trumpin hallinto voi valittaa päätöksestä. Ympäristönsuojelijat pitävät kuitenkin päätöstä merkittävänä osavoittona.

Uutista on oikaistu 9.11. klo 15.47: Tuomari antoi määräyksen torstaina, ei perjantaina, kuten jutussa aiemmin todettiin.