Lehtikuva/Ahmad Al-Basha

Meiltä toivotaan apua ja tukea, kertoo ryhmän puheenjohtaja Pilvi Torsti.

Eduskuntaan on perustettu Jemen-ystävyysryhmä kansanedustaja Pilvi Torstin aloitteesta. Lokakuussa perustettuun ryhmään ovat tähän mennessä ilmoittautuneet kansanedustaja Torstin lisäksi Eva Biaudet, Satu Hassi, Emma Kari, Aila Paloniemi, Olli-Pekka Parviainen, Päivi Räsänen, Hanna Sarkkinen, Saara-Sofia Siren, Lenita Toivakka ja Jutta Urpilainen.

Ensi tiistaina ryhmä kokoontuu pohtimaan akuutteja toimia Jemenin humanitäärisen avun ja kestävän rauhanprosessin edistämiseksi.

Torstin mukaan ryhmä perustettiin yhteistyössä CMI-järjestön Ammanissa työskentelevien Jemen-rauhanvälittäjien kanssa.

– Eduskunnan Jemen-ryhmän ensisijaisena tavoitteena on tukea kriisin ratkaisuissa ja rauhanneuvottelujen edistämisessä. Lisäksi pyrimme lisäämään kansanedustajien tietoa Jemenin katastrofaalisesta tilanteesta, Torsti kertoo.

Ryhmä haluaa edistää aktiivisesti konkreettisia toimia kriisin ratkaisemiseksi kansainvälisillä yhteyksillä ja diplomatialla. Se tukee kaikin tavoin YK:n työtä.

ILMOITUS

– Akuutisti Jemeniin olisi saatava aikaan vähintään tulitauko, jotta humanitäärinen apu pääsee perille inhimillisen katastrofin keskelle. Erityisen ongelmallista on, että taistelut ovat vain kiihtyneet kriittisen tärkeän Hodeidan sataman ympäristössä.

– Tiistain kokouksessa arvioimme, miten eduskunta voisi rauhaa ja tulitaukoa edistää. Kaikki paine pitää saada nyt aikaan rauhan puolesta. Humanitääristä apua jakavien kansalaisjärjestöjen työtä tuemme kaikin tavoin, Torsti toteaa.

Ensimmäinen ajankohtaiseen tilanteeseen pureutuva Jemen-kokous järjestettiin eduskunnassa lokakuussa. Kokouksessa ulkoministeriön ja CMI:n edustajat kävivät läpi Jemenin tilannetta ja Suomen tämänhetkistä toimintaa. Kokouksessa päätettiin Jemen-ryhmän perustamisesta.

– Jemeniläiset edustajat korostivat Suomen roolia rauhanvälityksen suurvaltana. Meiltä toivotaan apua ja tukea.