Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kokoomus sai valtaisan määrän mediatilaa Alexander Stubbin kampanjalle.

Kokoomus avasi näyttävästi EU-vaalikampanjansa ajamalla Euroopan investointipankin varapääjohtajaa Alexander Stubbia EPP:n kärkiehdokkaaksi EU-vaalien jälkeen valittavan komission puheenjohtajaksi.

Stubb teki näyttävän paluun Suomeen, kokoomukseen ja politiikkaan. Luxemburgissa korkoa kasvamassa olevan ex-puheenjohtajan ja ex-pääministerin Stubbin kampanja saksalaista konservatiivia Manfred Weberiä vastaan oli tuomittu häviämään alusta lähtien.

Valtiotekoja tekemässä

Komission kärkiehdokaskisa puheenjohtajuudesta on suurimpien parlamenttiryhmien keskenään sopima epävirallinen käytäntö.

Liittokansleri Angela Merkelin tukema Weber sai laajan kannatuksen hyvissä ajoin. Stubb julisti rökäletappion kärsittyään tuloksensa olevan ”suuren saavutuksen pienelle Suomelle” (IS 9.11.).

Komission kärkiehdokaskisa puheenjohtajaksi on täysin suurimpien parlamenttiryhmien keskenään sopima epävirallinen käytäntö. Tällä halutaan paitsi hankkia valtaa myös tuoda EU:ta lähemmäksi äänestäjiä.

Eikä EPP:n kisan voittanutta Weberiä edes välttämättä valita uuden komission johtoon ensi kesänä.

ILMOITUS

Orpolla syytä hykerrellä

Stubb sai epävirallisen komission puheenjohtajapelin näyttämään suurelta taistelulta Suomen puolesta. Hän hehkutti kampanjassaan eurooppalaisia arvoja. Hän korosti olevansa liberaalien arvojen kannalla päinvastoin kuin hänen kristillisiä arvoja edustava vastaehdokkaansa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) oli kuin kissa kermakupilla Stubbin ilmoitettua ehdokkuudestaan komission puheenjohtajakisaan. Näin kuvattiin julkisuudessa.

Orpolla oli aihetta hykerrellä monestakin syystä. Kenenkään ei tarvitse epäillä enää, etteivätkö he tule ”Alexin” kanssa toimeen. Orpo on suitsuttanut Stubbin Eurooppa-asioiden osaamista siihen malliin, että voi arvailla Stubbin olevan ehdokkaana parlamenttivaaleissa.

Kokoomus sai näyttävän lähdön ensi kevään eurovaaleihin

Orpo voi olla tyytyväinen myös siihen, että media nielaisi kokoomuksen EU-kampanjakoukun täysillä. Stubbin kampanjointia seurattiin tiiviisti mediassa. Messukeskuksen EPP:n kokouksen näyttävä lavastus levisi muun muassa Ylen uutisten kautta.

Seinän kokoisissa kuvissa komeili – kukapa muu kuin Stubb. Häviönsä tiennyt Stubb esiintyi kaikkialla itsevarman voittajan elkein. Kampanja sataa kokoomuksen laariin vahvistaen puolueen oikean laidan uskoa puolueeseen.

Ei voi muuta kuin nostaa kokoomukselle hattua kampanjan näkyvyydestä. Moni kannattaja heräsi eurovaaleihin.