Lehtikuva/Mikko Stig

Sisäministeri Kai Mykkäsen mukaan selvitystyöhön otetaan mukaan tietosuojavaltuutettu ja terveysalan järjestöt.

Lakihanke potilastietojen avaamisesta poliisiviranomaisten käyttöön ei etene tällä vaalikaudella. Asia varmistui torstaina 8.11. eduskunnan kyselytunnilla käydyssä keskustelussa.

– Olemme keskustelleet tästä nyt tällä viikolla kollegaministeri Mykkäsen kanssa ja tulleet siihen tulokseen, että lainsäädännön muutokset tässä vaikeassa, aivan perustavanlaatuiseen ytimeen menevässä aiheessa eivät ole mahdollisia tämän vaalikauden aikana, totesi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan virkamiestasolla valmistellun esityksen tarkoituksena on ollut selventää jo olemassa olevien lakien suhdetta eri puolilla maata toteutettaviin käytäntöihin ja korjata niiden välistä epäsuhtaa. Mykkänen totesi asian selvittelyn jatkuvan, mutta tähdensi, että jatkossa valmistelutyöhön otetaan mukaan myös tietosuojavaltuutettu sekä terveysalan järjestöt.

Sisäministeriön suunnitelmille laaja vastustus

Asiantuntijoiden laajalti tyrmäämä lakiesitys nousi julkiseen keskusteluun Helsingin Sanomien 6.11. julkaiseman uutisen jälkeen. Lehden mukaan sisäministeriössä valmisteltiin esitystä, jonka nojalla poliisi saisi laajat valtuudet potilastietojärjestelmien käyttöön. Lehden haltuunsa saamat tiedot kertoivat aikeista avata potilastietojärjestelmät muun muassa vakavien rikosten ennaltaehkäisyn ja viranomaisten työturvallisuuden parantamisen työvälineiksi.

Hanke sai heti julkiseksi tultuaan kylmän vastaanoton. Asiantuntija- ja potilasjärjestöt, oikeusoppineet sekä oppositio totesivat julkisuuteen vuotaneen suunnitelman toteuttamiskelvottomaksi.