Lehtikuva/Mikko Stig

GCM-asiakirja on noussut Saksassa äärioikeiston avulla isoksi teemaksi.

Torstain kyselytunti paljasti perussuomalaisista kaksi asiaa. Faktat eivät puoluetta kiinnosta, minkä lisäksi puolue kalastaa avoimesti samoilla vesillä äärioikeistolaisten salaliittoteoreetikoiden kanssa.

Puolueen presidenttiehdokkaana ollut Laura Huhtasaari nosti kyselytunnilla esiin YK:n pakolaisia ja siirtolaisia koskevan GCM-asiakirjan. Huhtasaari kutsui asiakirjaa sopimukseksi ja ihmetteli, miksi Suomi on allekirjoittamassa sitä.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) taisi saada ensimmäisen kerran tällä vaalikaudella punavihreän opposition tuen, kun hän repi perussuomalaisten kysymyksen kappaleiksi.

– Arvoisa edustaja, teidän takananne istuu edustaja (Jani) Mäkelä, joka on ollut käsittelemässä tätä suuressa valiokunnassa. Teidän edessänne istuu hallintovaliokunnan puheenjohtaja (Juho) Eerola, jonka johdolla tätä on käsitelty hallintovaliokunnassa ja yksimielisesti hyväksytty, ei aiheuta toimenpiteitä, Soini paukutti.

Perussuomalaiset eivät siis olleet nostaneet metakkaa käsittelystä siinä vaiheessa, kun asiaa käsiteltiin eduskunnan valiokunnissa.

ILMOITUS

Ensin äärioikeiston mielenosoitus

GCM on erityisesti Saksassa noussut kohun keskelle, kun ryminällä keskisuureksi puolueeksi noussut äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue on tehnyt siitä ison numeron. Saksasta se on uinut suomalaisten äärioikeistolaisten (myös kansallismielisten) bloggarien ja nettisivustojen aiheiksi.

Sattumoisin keskiviikkona eli päivää ennen kyselytuntia Eduskuntatalon edessä järjestettiin pieni mielenosoitus, jossa eri äärioikeistolaiset tehot meuhkasivat GCM-asiakirjaa vastaan. Päivää myöhemmin perussuomalaiset nostivat sitten aiheen esiin kyselytunnilla.

Perussuomalaisten kannalta oli harmi, että kysymystä ei ollut valmisteltu hyvin.

Timo Soinille kysymys oli puolestaan hyvä muistutus, minkälaisten voimien kanssa hän teki yhteistyötä toimiessaan perussuomalaisten puheenjohtajana. Kahden vaalivoiton hinta oli kova.

Kansainvälinen järjestelmä on rikki

Vaikka GCM-asiakirja ei ole sitova, on siihen lähdössä mukaan valtaosa YK:n jäsenmaista. Perussuomalaisten mölyn taustalla on myös se, että Yhdysvallat, Itävalta, Puola, Tshekki ja Unkari ovat jäämässä sen ulkopuolelle. Kaikissa noissa maissa on sattumoisin äärioikeistolainen tai äärikansallismielinen puolue vallassa.

Koska kansainvälinen asiakirja koskettaa pakolaisia ja siirtolaisia on se loistava ase poliitikoille, joiden kannatus perustuu rajat kiinni -ajatteluun.

Samalla Yhdysvaltain ja muiden mainittujen maiden toiminta on jälleen kerran osoittanut, että toisen maailmansodan jälkeen rakennettu kansainvälinen järjestelmä on rikkoutumassa. Se on oikeasti iso huoli, ei yksi asiakirja.

Täysin merkityksettömästä asiasta ei toki ole kyse, kun se tehdään YK-tasolla. Taloustutkija, professori Thomas Bauer kuvaili sitä arvostetussa Spiegel-lehdessä isoksi askeleeksi. Hän vertasi sitä Pariisin ilmastosopimukseen. Ja kuten Spiegelin jutusta huomaa, Saksassa GCM:stä puhutaan sopimuksena.

Mutta jos se perussuomalaisia yhtään lohduttaa, niin ei Pariisin ilmastosopimuksestakaan tarvitse pitää kiinni, jos ei halua. Maailma toki saattaa tuhoutua, mutta mitäs pienistä, kunhan vain tehtaat pyörivät ja rajat ovat kiinni.

Kirjoittaja on Kansan Uutisten toimittaja.