Lehtikuva/Alex Wong

Epävarmuus maailmassa kasvaa jälleen monen piirin verran Yhdysvaltain välivaalien jälkeen. Demokraatit voittivat odotetusti edustajainhuoneen enemmistön, ja republikaanit säilyttivät enemmistön senaatissa.

Vaalien jälkeen on hyvin yksituumaisesti arvioitu maan kahtiajaon syvenevän ja kärjistyvän entisestään. Demokraatit saavat edustajanhuoneen enemmistönsä turvin valtaa lainsäädäntöön.

Demokraatit voi kampittaa presidentti Donald Trumpin lakialoitteita, kuten republikaanit tekivät presidentti Barack Obamalle. Kiristyvä poliittinen ilmapiiri syventää entisestään vastakkainasettelua. Välivaalit käynnistivät jo presidentinvaalikamppailun, josta tulee kovaa ja likaista peliä.

Siirtolaiset joutuvat useampaan kertaan kokemaan nahoissaan Trumpin pyrinnöt jatkokaudelle. Trump leimasi välivaalikampanjassa maahan pyrkivät, Hondurasista köyhyyttä pakoon lähteneet, siirtolaiset rikollisiksi.

Kotimaan poliittisen liikkumavaran kaventuessa Trump suuntaa arvaamattoman toimeliaisuutensa ulkomaan politiikkaan. Presidentin yksi kyseenalainen arvo kansainvälisessä politiikassa on tavoite pitää kannattajansa tyytyväisenä.

ILMOITUS

Amerikka ensin -politiikka on ajanut Yhdysvallat irrottautumaan monista kansainvälisistä sopimuksista, kuten ilmastosopimuksesta, Iranin ydinsopimuksesta ja viimeksi ydinaseriisuntaa edistävästä INF-sopimuksesta.

Kansainvälinen sopimusjärjestelmä on sirpaleinen, sekava ja monien intressien läpilyömä. Sotilaallisesti ja taloudellisesti vahvan Yhdysvaltojen linjauksilla on merkitystä.

Jo nyt Euroopan unionissa ja sen jäsenmaissa haetaan ratkaisuja, joilla selvitään aikaisempaa vähäisemmällä yhteistyöllä Yhdysvaltojen kanssa. Eikä tämä tapahdu Euroopan unionin omasta halusta.

Trumpin ulkopolitiikan tapaan myös kauppapolitiikasta on tullut arvaamatonta. Kauppasota maksaa tavalliselle yhdysvaltalaisellekin, mutta kannattajat eivät tunnu piittaavan tästä. Vaalituloksesta päätellen Trumpin rikkaita suosiva veropolitiikka on hyväksytty.

Hyvä talous- ja työllisyystilanne tukevat Trumpia. Siirtolaisuus näyttää kuitenkin olevan asia, joka liikuttelee Trumpin kannattajia. Näin on valitettavasti myös Euroopassa. Äärioikeisto hyödyntää siirtolaisvastaisuutta omiin tarkoituksiinsa eikä vähiten tulevissa EU-vaaleissa.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.