Lehtikuva/Genya Savilov

Ukrainassa on parin vuoden aikana tehty kymmeniä iskuja korruptiota vastustavia ja oikeusvaltiota vaativia kansalaisaktivisteja vastaan.

Peräti 75 ukrainalaista kansalaisjärjestöä julkaisi maanantaina yhteisen avoimen kirjeen, jossa ne vaativat pääsyyttäjä Juri Lutsenkon ja sisäministeri Arsen Avakovin eroa.

Edellisenä päivänä oli korruptionvastainen aktivisti Kateryna Gandzjuk (myös kirjoitusasua Handziuk käytetään) menehtynyt vammoihinsa, jotka hän sai happohyökkäyksessä yli kolme kuukautta aikaisemmin.

Gandzjuk oli kaupunginvaltuutettu ja pormestarin avustaja Hersonin satamakaupungissa, ja hän oli voimakkaasti arvostellut poliisin korruptiota.

Gandzjuk arvosteli poliisin korruptiota Hersonissa.

Gandzjukin päälle heitettiin heinäkuun lopussa rikkihappoa hänen kotinsa edustalla, ja hänen ihostaan paloi yli 40 prosenttia. Gandzjuk oli kuollessaan 33-vuotias.

Viisi henkilöä on pidätetty, mutta ketään heistä ei pidetä hyökkäyksen tilaajana.

ILMOITUS

Lukuisia iskuja

Kansalaisjärjestöjen mukaan Ukrainassa on viime vuoden alusta lähtien tehty ainakin 55 hyökkäystä – ampumisia, puukotuksia, hakkaamisia ja happoiskuja – kansalaisaktivisteja vastaan. Joitakin pidätyksiä on tehty, mutta todellisia taustavaikuttajia ei ole saatu vastuuseen.

Järjestöt käyvät kampanjaa tapausten tutkimiseksi tunnuksella ”Hiljaisuus tappaa”.

Vaikutusvaltaisten poliitikkojen ja poliisiviranomaisten uskotaan kytkeytyvän moniin tapauksiin.

Syyskuussa ammuttiin Odessassa kansalaisaktivisti Oleh Myhailykia. Hän haavoittui, mutta selvisi hengissä. Myhailyk on ollut Odessan pormestarin Gennadi Truhanovin suorapuheinen arvostelija.

Gandziukiin kohdistuneen iskun taustavoimien epäillään löytyvän paikallisista poliisivoimista. Järjestöt vaativatkin myös Hersonin poliisijohdon eroa.

Sisäministeri Lutsenko väitti elokuussa, että ”separatistijärjestöt” olisivat iskun takana.

Järjestöjen mukaan Gandzjukiin kohdistuneella iskulla haluttiin pelotella niitä, jotka nousevat syvälle juurtunutta korruptiota ja järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.