Ryhmä suomalaisia ja eurooppalaisia kansalaisjärjestöjä vaatii, että Fortum julkaisee tulevaan yhtiökokoukseensa mennessä suunnitelmansa kivihiililaitosten alasajosta.

Fortumista tuli saksalaisen energiayhtiö Uniperin suuromistaja tänä keväänä. Tällä hetkellä Fortum omistaa 47,35 prosenttia Uniperin osakkeista.

Keväällä viimeisteltyjen kauppojen myötä Fortumilla ja Suomen valtiolla on välillisesti vastuullaan valtavat määrät päästöjä kivihiili- ja kaasulaitoksista ympäri Eurooppaa.

Viime vuonna Uniperin kokonaispäästöt olivat 63,3 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia eli enemmän kuin Suomen vuoden 2016 kaikki päästöt, 58,8 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia.

Fortum saattaa suunnitella kiusallisten voimaloiden myyntiä.

Lisäksi Fortum omistaa suoraan hiilivoimaloita Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Puolassa.

Fortum suunnitellee myyntiä

Medialähteiden mukaan Fortum suunnittelee pääsevänsä kiusallisista voimaloista eroon myymällä ne. Tämä muistuttaisi Ruotsin valtiollisen energiajätin Vattenfallin ratkaisua vuonna 2016, kun Vattenfall myi kiistellyt hiilivoimalansa tšekkiyhtiö EPH:lle.

ILMOITUS

Ratkaisu oli laajasti kansalaisjärjestöjen paheksuma, sillä myynti voi jopa lisätä päästöjä ilmakehässä, mikäli ostajan motiivi on netota laitoksilla lyhyellä aikavälillä mahdollisimman paljon.

– Fortumin pitäisi ottaa täysi vastuu omistukseensa siirtyvästä kivihiilen tuotantokapasiteetista ja ajaa voimalat ripeästi alas, toteaa kampanjakoordinaattori Eija Kärkkäinen Maan ystävien koordinoimasta Hiilivapaa Suomi -kampanjasta.

– Vain siten liiketoiminta olisi linjassa Fortumin yritysstrategian ja Suomen hallituksen kivihiilikiellon kanssa. Ensi kevään yhtiökokous on oikea hetki Fortumille astua esiin ja kertoa, mitä kivihiilelle jatkossa tapahtuu, sanoo Kärkkäinen tiedotteessa.

Eläkkeet kiinni saastutuksessa

Fortumin suurimpia omistajia ovat valtion ohella Kela, Ilmarinen, Valtion eläkerahasto, Elo, Varma ja Keva. Useimmat suomalaiset eläkelaitokset vieroksuvat jo voimakkaasti kivihiiltä, ja siksi kauppa koetteleekin useiden sijoittajien ilmastolinjauksia.

– Suomalaisten eläkkeet ovat nyt kiinni saastuttavassa tuotannossa, mikä ei taatusti ole ilmastonmuutoksesta huolestuneiden kansalaisten mieleen. Suomalaisten on ilmaistava toiveensa siitä, että Fortum antaisi hienon kansainvälisen esimerkin vähentämällä Saksan kivihiiliriippuvuutta, sanoo WWF:n ja Europe Beyond Coal -kampanjan finanssisektorikoordinaattori Kaarina Kolle.

Omistajaohjausta käytettävä

Etenkin valtion omistajaohjauksesta vastaavalla elinkeinoministerillä Mika Lintilällä on paljon valtaa siihen, miten Fortum harjoittaa liiketoimintaansa.

– Suomalaisten huoli on merkki siitä, että valtion omistajaohjauspolitiikka täytyy päivittää viimeistään ensi kevään hallitusneuvotteluissa. Suomeen on tulossa viimein ilmastovaalit. Uniperin päästöjen kokoista porsaanreikää ei jatkossa yksinkertaisesti voi sallia, Kolle toteaa.

Vetoomuksen Fortumin vaikutusvallan piiriin kuuluvan kivihiilen käytön lopettamiseksi ovat allekirjoittaneet seuraavat järjestöt: Bund, Changemaker, Ilmastovanhemmat, Kepa, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Sandbag, Save Pond Hockey. Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen YK-nuoret, Urgewald, WWF ja 350 Suomi.

Ryhmään Europe Beyond Coal kuuluvat järjestöt ovat kampanjoineet vuodesta 2017 ajaakseen alas 278 eurooppalaista kivihiilen polttolaitosta vuoteen 2030 mennessä.