Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Sisäministeriön kohutussa lakihankkeessa poliisille kaavaillaan oikeutta potilastietojen avaamiseen viranomaisvastaisuuden perusteella.

Sisäministeriön hipihiljaa valmistelema lakimuutos potilastietojen avaamisesta poliisin käyttöön, on jälleen yksi surullinen tarina Juha Sipilän hallituksen puuhasteluista Kardemumman yössä. Hallituksen näkemys tulevaisuuden Suomesta on lohduton: Vapaudet viedään turvallisuuden nimissä, syrjäytetyt syrjäytetään pois silmien ulottuvilta, ja normeista poikkeavat yksilöt laitetaan ruotuun oikeusjärjestelmän avulla.

Sisäministeriön suunnittelemassa lakihankkeessa potilastietoja velvoitetaan antamaan poliisille, mikäli ”erittäin tärkeä yleinen tai yksityinen etu niin vaativat”. Suunnitelmissa perusteeksi potilastietojen luovuttamiselle mainitaan myös viranomaisvastaisuus.

Eli, jos viranomainen (ihan kuka vain?) toteaa kansalaisen omaavan liiallista kapinahenkeä, voidaan tilanteen hoitamiseksi etsiä kättä pidempää potilastietojärjestelmästä? Plokiinsa kadonnut ulkoministeri Timo Soini (sin.) näki tämän varmasti tulevaksi; suunnitelma avaa silmien eteen huimaavan määrän mahdollisuuksia Turkissa vallalla olevien demokraattisten arvojen toteuttamiseen.

”Hallituksen näkemys tulevaisuuden Suomesta on lohduton.”

Mitä lääkkeeksi?

Raportit sisäministeriön suunnitelmista eivät kerro seuraamuksista, jos satunnainen poskiontelontulehdus ei riitä selittämään viranomaisvastaisuutta. Annetaanko käytöshäiriölle ehkä oma paikka virallisissa tautiluokituksissa? Jos viranomaisvastaisuus todetaan patologiseksi, niin mitä siihen määrätään hoidoksi? Vastausta voidaan etsiä vaikkapa Soinin osoittamasta suunnasta.

Viralliset hoitosuositukset tulevat olemaan ratkaisukeskeisiä: Odotettavissa on ainakin leirielämää, uudelleenkoulutusta ja kemiallisia kokeiluja. Jos viranomaisvastaisuutta ei saada juurittua näillä keinoin pois, voidaan pukaroiva potilas määrätä pakkohoitoon. Kaikkein vaikeimpia tapauksia hoidetaan saunan takana, mutta vain lääkkeeksi.

Minority Report -elokuvassa (2002) rikoksia ratkottiin ennaltaehkäisevästi nesteessä kelluttelevien meedioiden avulla. Sitä odotellessa yksityistetyt mielisairaalat voitaneen pian täyttää auktoriteettikammoisten anarkistipunkkareiden ja oppositiopoliitikkojen lisäksi uhma- ja murrosikäisillä lapsilla, sekä verokapinoivilla toimitusjohtajilla.