Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vasemmistoliiton nousuputki taittui.

Hallituskauden hedelmät jakautuvat epätasaisesti vaalien lähentyessä. Ylen uusimman mielipidemittauksen mukaan kokoomus nousee, keskustan alamäki syvenee ja sinisiä ei edelleenkään erota virhemarginaalista.

SDP vahvisti hieman asemaansa suurimpana puolueena 22,7 prosentin kannatuksellaan, mutta kuukauden suurin nousija oli kokoomus, jolle mitattiin nyt 20,2 prosenttia. 20 prosenttia ylittyi puolueella viimeksi huhtikuussa.

Hallituspuolueiden kahtiajakoa korostaa se, että pääministeripuolue keskusta oli puolestaan kuukauden suurin putoaja. Kannatuksesta lähti runsas prosenttiyksikkö ja mittari pysähtyi nyt lukemaan 16,5 prosenttia. Se on keskustan toiseksi huonoin lukema tänä vuonna. Maaliskuussa gallupkannatus oli vielä 0,2 prosenttiyksikköä alempi.

Vasemmistoliiton nousuputki jäi tällä kertaa kahden kuukauden mittaiseksi. Kannatus aleni nyt 0,6 prosenttiyksikköä ja oli 9,2 prosenttia. Kun perussuomalaiset vahvistui puolella prosenttiyksiköllä, se nousi vasemmistoliiton ohi ja sai 9,8 prosentin kannatuksen.

Vihreiden alamäki jatkui myös uusimmassa tiedustelussa. Puolueen kannatus oli nyt 11,3 prosenttia.

Ylen loka-marraskuussa tehdyn mielipidemittauksen suurin uutinen äänestäjien epävarmuuden kasvu. Vain 59 prosenttia kyselyyn vastanneista halusi valita puolueen, jota nyt äänestäisi.