Lehtikuva/Martti Kainulainen

Vartiointialan työkiistaa soviteltiin tiistaina puoleen yöhön asti, ja valtakunnansovittelija jätti sovintoesityksen.

Hiusalan työehtosopimuksen mukaiset palkkaneuvottelut jatkuivat PAMin ja Suomen Hiusyrittäjien välillä lokakuun viimeisiin hetkiin saakka.

– Työnantajat irtisanoivat työehtosopimuksen, vaikka palkkaratkaisusta oli jo yksimielisyys, PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo ihmettelee.

Alan työehtosopimus on mahdollista irtisanoa kesken sopimuskauden vain, jos palkoista ei päästä yksimielisyyteen.

Hiusalalle solmittiin vuonna 2017 työehtosopimus, joka on voimassa vuoteen 2021. Sopimuksessa sovittiin, että palkoista neuvotellaan kunkin sopimusvuoden lokakuun loppuun mennessä.

– Ihan loppuun asti emme sopineet, koska hiusyrittäjät toivat pöytään useita muutosvaatimuksia. He vaativat, että muutokset pitää tehdä heti. Palkkaratkaisu olisi ollut meille ihan hyvä, mutta meidän olisi pitänyt hyväksyä heikennyksiä muualle sopimukseen.

ILMOITUS

Ylitalon mukaan työnantajat syyllistyvät sopimusrikkomukseen. Tästä eteenpäin noudatetaan viime vuonna solmittua työehtosopimusta.

– Koska muutoksista ei ole sovittu, työehtosopimus on voimassa ja palkat ovat samat kuin tähän saakka. Neuvotteluista työnantajan kanssa ei ole sovittu.

Vartiointialalle sovintoesitys

Vartiointialan työkiistaa soviteltiin tiistaina puoleen yöhön asti. Valtakunnansovittelija jätti neuvottelujen päätteeksi Palvelualojen ammattiliitto PAMille ja Palvelualojen työnantajat Paltalle sovintoesityksen. Osapuolten on annettava siihen vastauksensa torstaina kello 9.

Valtakunnansovittelijan antama sovintoesitys on joko hyväksyttävä tai hylättävä sellaisenaan. Jos sopimus hyväksytään, kaikki PAMin ilmoittamat lakot peruuntuvat.

Vartiointiala on ollut sopimuksettomassa tilassa vapusta asti. Vartiointialan työehtosopimuksen piirissä on noin 8 500 työntekijää, jotka työskentelevät muun muassa vartijoina, turvatarkastajina, vahtimestareina ja arvokuljettajina.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!