Lehtikuva/Vesa Moilanen

Jättimäisen uudistuksen toteutumiseen on vielä hyvin pitkä matka.

Jättimäinen sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä maakuntauudistus eteni pienen nytkähdyksen keskiviikkona, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta sai valmiiksi uudistuksen ensimmäisen käsittelyn. Mietintöluonnokset etenivät perustuslakivaliokuntaan, joka seuraavaksi katsoo, onko uudistus nyt perustuslain mukainen.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen lyttäsi hallituksen esityksen. Hänen mukaansa siihen tehdyt muutokset ovat riittämättömiä, minkä lisäksi luonnoksissa on edelleen paljon edelleen isoja perustuslaillisia ja rahoituksellisia ongelmia.

– Hallituksen sote-malli johtaa yli- ja alihoitoon ja kermankuorintaan. Yksityiseltä julkiselle siirtyvien potilaiden aiheuttamiin lisäkustannuksiin ei ole varauduttu. Lisäksi on suuri riski sille, että terveysmarkkinat keskittyvät, Pekonen sanoi tiedotteessaan.

”Keskittymisen riski on suuri, joka myöskin lisää kustannuksia.”

Oppositiopuolueet ryöpyttivät hallituksen esitystä yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Oppositio ei tässä vaiheessa voinut jättää eriävää mielipidettä mietintöön. Siksi se järjesti aiheesta tiedotustilaisuuden.

Sosiaalidemokraattien Anneli Kiljunen luetteli sen aluksi pitkän listan ongelmia.

ILMOITUS

– Yhteenvetona voitaneen todeta, että tämä (uudistus) on kokonaisuudessaan valmisteltu vahvassa poliittisessa ohjauksessa, hän sanoi.

Hän kuvaili valmistelua kiireelliseksi, heikkolaatuiseksi, minkä lisäksi uudistus ei vastaa tärkeimpiin kysymyksiin, jotka sen piti korjata.

– Kansalaisten yhdenvertaisuus vaarantuu, hallituksen esitys tulee yhteiskunnalle entistäkin kalliimmaksi, vaarantaa palveluiden laadun ja yhdenvertaisuuden ja niiden saatavuuden tulevaisuudessa, Kiljunen sanoi.

Oppositiolle kiitosta, hallitukselle ei

Pekonen jakoi tiedotustilaisuudessa kiitosta koko oppositiolle, joka hänen mukaansa on pystynyt tekemään sote-valiokunnassa hyvää yhteistyötä. Hallitukselle Pekonen ei sitten kiitoksia jakanut.

Omassa puheenvuorossaan Pekonen huomautti, että rahoituksen riittävyys sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamiseksi on edelleen vakava ongelma. Hän lisäsi, että siihen kiinnittivät huomioita niin perustuslakivaliokunta kuin valtiovarainvaliokunta.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tekemien muutosten jälkeen rahoituksen riittävyys on suurta huolta aiheuttava ongelma. Hallitus ajaa edelleen tiukkaa kehysbudjetointia, joka syrjäyttäisi terveydenhuollon tarveperusteisen rahoituksen.

Hallituksen kaavailemia kolmen miljardin säästöjä ei Pekosen mukaan kuvailla millään tavoin.

– Ainoaksi merkittäväksi säästöjen kohteeksi jää palveluiden määrästä tinkiminen tai sitten asiakasmaksun tuntuva korottaminen tai perusterveydenhuollosta laadussa tinkiminen, Pekonen sanoi.

Pekonen myös huomautti, että hallitus ei ole tehnyt minkäänlaista analyysia syntyvistä sote-markkinoista.

– Keskittymisen riski on suuri, joka myöskin lisää kustannuksia. Samoin harvoin asutuille seuduille syntyy palveluita vähän.

Jotain sote-uudistuksen ongelmista kertoo myös se, että opposition tiedotustilaisuudessa oli paikalla seitsemän kansanedustajaa. Jokaiselle riitti oma aihealue, jonka ongelmista kertoa. Opposition koostamassa ”lyhyessä yhteenvedossa” hallituksen esityksen ongelmakohdista oli viisitoista sivua, jotka olivat kaksipuoleisia.

Perustuslaillisia ongelmia riittää

Uudistuksen toteutumisen tiellä on vielä monta estettä. Ensimmäinen niistä on perustuslakivaliokunnan käsittely. Opposition mukaan perustuslaillisia ongelmia esityksessä vielä riittää. Jos perustuslakivaliokunta katsoo samoin, ei uuteen muutostyöhön riitä enää aika, kun vaalikausi lähestyy loppuaan.

Perustuslailliset ongelmat liittyvät muun muassa tietosuojaan.

– Emme todellakaan lähetä (mietintöluonnoksia) turvallisin mielin perustuslakivaliokuntaan, tiivisti vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto.

Jos perustuslakivaliokunta näyttää uudistukselle vihreää valoa, palaa paperinivaska takaisin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka tekee siitä varsinaisen esityksen. Siitä eduskunta sitten äänestää. Mutta siihen on vielä monta jossia.