Lehtikuva/Martti Kainulainen

Nouseva vasemmisto -ryhmä perustettiin tämän vuoden alussa poliitikkokoulussa.

Vasemmistoliiton ja Kansan Sivistystyön liiton poliitikkokoulussa muodostunut Nouseva vasemmisto -ryhmä haluaa laajentaa jokamiehenoikeuksien ajattelutapaa myös Suomen luonnonvaroihin. Ryhmä katsoo kannanotossaan, että luonnonvarat ovat kansallista omaisuutta.

”Tulevat sukupolvet syntyvät epäreiluun tilanteeseen, jossa suomalainen kansallisomaisuus on pirstaleina maailmalla ja yhteistä luontoamme on pilattu. Meidän tulee varmistaa, että myös tulevat suomalaiset saavat nauttia luonnostamme ja sen antimista sekä kertoa ylpeinä jokaisenoikeuksista maailmalle”, kannanotossa kirjoitetaan.

Suomessa jokaisella on mahdollisuus liikkua luonnossa ja nauttia sen antimista. Jokamiehenoikeudet ovatkin osa ainutlaatuista kulttuuria, josta monissa muissa maissa voidaan vain haaveilla.

”Suomalainen maaperä, vesistöt ja luonnonvarat on nähtävä kansallisena omaisuutena, joka ei kuulu pikavoittoja tavoitteleville yrityksille”, kannanotossa kirjoitetaan.

Ryhmä huomauttaa, että jokaisenoikeuksiin (myös jokamiehenoikeudet) kuuluu myös vastuu ympäristöstä. Oikeuksista nauttiva ei saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa ympäristölle.

”Tämän vastuun tulee koskea ennen kaikkea maaperäämme hyödyntäviä kaivosyhtiöitä, pohjavettämme havittelevia suuryrityksiä sekä ilmaamme saastuttavia tehtaita. Sen sijaan että päästäisimme ulkomaalaiset yritykset tyhjentämään maaperämme rikkauksista sekä viemään voitot ja verot ulkomaille, meidän täytyy suojella kansallisomaisuutemme lailla mahdollisimman pian”, ryhmä kirjoittaa.

Nouseva vasemmisto -ryhmä koostuu puolueaktiiveista eri puolilta Suomea. Se muodostui parhaillaan käynnissä olevassa poliitikkokoulussa, josta Kansan Uutiset kertoi toukokuussa.