Lehtikuva/Jim Watson

Välivaalit ennakoivat jo kahden vuoden päästä olevien Yhdysvaltain presidentinvaalien pelimerkkejä.

Yhdysvaltain välivaalit olivat poikkeuksellisen jännittävät. Sekä demokraateilla että republikaaneilla oli paljon pelissä. Välivaalit avasivat presidenttipelin, josta tulee kovaa ja häikäilemätöntä. Demokraatit eivät saaneet hakemaansa kansan tuomiota presidentti Trumpin politiikalle.

Pitkin syksyä saadut vaaliennusteet pitivät hyvin, mutta vaalitulos ei ollut etenkään demokraattien toiveiden mukainen. Demokraattien voitto edustajainhuoneessa oli selkeä, mutta hillitty. Samaan aikaan republikaanit pitivät ennakoidusti enemmistönsä senaatissa.

Demokraattienemmistöinen kongressi kampittaa Trumpin lakihankkeita, kuten edellinen republikaanienemmistöinen teki presidentti Barack Obamalle.

Yhdysvaltain rooli on vaalien jälkeen yhä sumeampi kansainvälisessä politiikassa.

Trumpin presidenttikampanjoinnin ja koko kauden symboliksi kohonnut muuri ei todennäköisesti nouse Meksikon rajalle.

Jarrua Trumpin politiikkaan

Trump tuskin saa nyt kaadettua vihaamaansa obamacarea. Demokraatit kampanjoivat terveydenhuollon ja paremman koulutuksen puolesta.

ILMOITUS

Kongressi voi pistää käyntiin halutessaan Trumpin verotietojen ja Venäjä-suhteiden tutkinnan.

Tutkinnat eivät johda välttämättä mihinkään lopputulokseen kahden vuoden aikana, mutta tutkinta on kiusallista presidentille. Koskaan ei voi tietää, mitä paljastuksia tutkinta nostattaa, ja ketkä Trumpin toimintaa lähellä seuranneet kääntävät takkinsa.

Trumpia vastaan nostettavalle virkasyytteelle ei löydy republikaanienemmistöisestä senaatista kahden kolmasosan enemmistöä, mikä nostaa kynnystä. Hanke todennäköisesti päinvastoin vahvistaisi Trumpin asemaa kannattajien keskuudessa.

Trump juoksuttaa taitavasti omaa kannattajakuntaansa vahvistavaa retoriikkaa vihaamansa median kautta. Analyysit päättömästä ja jopa Yhdysvalloille ja kansalaisille vahingollisesta politiikasta tuntuvat valuvan kun vesi hanhen selästä kannattajien joukoissa.

Ydinkannattajille mikään Trumpin teko ei tunnukaan olevan ylilyönti.

Kahtiajako syveni ja tuli näkyvämmäksi

Yhdysvaltain arvioidaan jakautuneen entistä syvemmin kahtia Trumpin presidenttikaudella. Juuret kahtiajakoon ulottuvat jopa vuosikymmenten taakse riippuen siitä, mitä asioita painotetaan tai miten niitä arvotetaan.

Trumpilainen retoriikka on tehnyt kahtiajaon ja vastakkainasettelun aikaisempaa selkeämmin näkyväksi. Kova retoriikka on myös lietsonut vihaa siirtolaisia, vähemmistöjä ja naisia vastaan. Trump nosti kampanjassa vihan kohteeksi hondurasilaiset pakolaiset leimaten heidät rikollisiksi.

Myös sukupuolten välinen kahtiajako syveni. Naiset äänestivät demokraatteja miehiä useammin, kun nämä taas äänestivät naisia useammin republikaaneja.

Demokraatit saivat Trumpin vastustajia liikkeelle, ja toisaalla Trumpin kannattajat lähtivät puolustamaan nykyistä politiikkaa.

Kahtiajako syveneekin ja tulee entistä näkyvämmäksi demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen ja presidentin taisteluissa. Tämä saattaa – ja jopa todennäköisesti – hyödyttää Trumpia tulevissa presidentinvaaleissa.

Presidentinvaalien esinäytös

Trumpin oli helppo kiitellä vaalitulosta ja onnitella demokraatteja. Toinen kausi ei varmistunut näissä vaaleissa, mutta ei se myöskään kaatunut. Viharetoriikalla ja siirtoalaisvastaisuudella kampanjoinut Trump onnistui vahvistamaan republikaanien voittoa.

Kansa ei tuominnut trumpilaista politiikkaa, vaikka edustajainhuoneen tulos vaikeuttaa Trumpin ajamien asioiden läpimenoa. Arvaamaton Trump lähtee nyt hakemaan kannattajilleen mieluisia voittoja ulkopolitiikasta.

Yhdysvaltain rooli on nyt vaalien jälkeen yhä sumeampi kansainvälisessä politiikassa Trumpin arvaamattomuuden ja kovaa politiikkaa kannattavien turvallisuuspoliittisten neuvonantajien vuoksi.

Trump on sanoutunut irti ilmastosopimuksesta ja Iranin ydinsopimuksesta. Viimeisin veto on ilmoitus irrottautua Neuvostoliiton ja Venäjän vuonna 1987 ydinaseriisuntasopimuksesta, minkä seurauksena saattaa jäädä myös uusimatta maiden kahdenkeskinen Start-sopimus.

Myös kauppapolitiikka on arvaamatonta Trumpin lietsomien kauppasotien johdosta. Epävarmuus lisääntyy myös kauppapolitiikassa.