Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Työsuhteen kesto olisi vain yksi kriteeri, tarkentaa pääekonomisti suuttumusta herättänyttä irtisanomisjärjestystä.

”SAK suosisi ikääntyneitä työntekijöitä nuorten kustannuksella – esittää lakiin irtisanomisjärjestystä.”

Otsikko Helsingin Sanomissa sai monet vetämään aamukahvit väärään kurkkuun.

”Kylläpä on nuorisovihamielinen esitys. Laittaa usein asuntovelalliset, perheenperustamisvaiheessa olevat nuoret ensin irtisanottaviksi. Nyt odotan puolueiden ja erityisesti niiden nuorisojärjestöjen kantoja tähän SAK:n esitykseen”, twiittasi EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Nuoren työntekijän pahin painajainen, kommentoi keskustaopiskelijat.

– SAK tarjoaa nuorille kylmää kättä. Esitys antaa nuorille viestin, että teidän osaamisella tai ahkeruudella ei ole mitään väliä, vaan haluamme suosia pitkään työsuhteessa olleita yli teidän. Tämä esitys lietsoo sukupolvien välistä vastakkainasettelua tarpeettomalla tavalla, sanoi kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos.

ILMOITUS

Vasemmaltakin tyrmäys

Lämmintä kättä ei tarjottu vasemmaltakaan.

”Mielestäni ei ole perustetta asettaa laissa työntekijöitä eriarvoiseen asemaan iän perusteella. Maailma muuttuu niin nopeasti, että tarvitaan osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittämistä. Se on keino parantaa kaikkien asemaa ja työllisyyttä iästä riippumatta”, kommentoi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne Twitterissä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson twiittasi huolen ikääntyvien työntekijöiden työllisyydestä olevan aiheellinen ja tärkeä, ja paremmalle muutosturvalle on ehdottomasti tarvetta.

”Esitys ikäjärjestyksestä irtisanomisissa kuulostaa kuitenkin ongelmalliselta. Työelämänsä aloittavien nuorten elämä on jo liian epävarmaa.”

”Parantaisi ikääntyneiden työllisyyttä”

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta perusteli asiaa HS:ssä ikääntyneiden työllisyyden parantamisella.

– Tosiasia on se, että ikääntyneiden mahdollisuudet työllistyä tai kouluttautua uudelleen ovat pienemmät kuin muilla. Etenkin jos työttömyysturvaa heikennetään, ikääntyneitä ei voida potkia pois nykyiseen tapaan.

Eloranta kuitenkin jatkoi, että SAK:n tavoittelemalle irtisanomisjärjestykselle on muitakin kriteereitä kuin työsuhteen pituus. SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta tarkensi järjestön verkkosivuilla, että irtisanomisjärjestyksen kriteereitä olisivat ammattitaito, työnantajan palveluksessa menetetty työkyky, huoltovelvollisuuden määrä ja työsuhteen kesto.

”Uskomme, että tällainen vähentäisi työnantajien mielivaltaa ja tukisi työllisyyttä.”

Kaukorannan mukaan SAK ei ole virittelemässä sukupolvisotaa vaan hakee parempaa ja turvallisempaa työelämää kaikille.

”Tämän päivän nuori on ylihuomisen pitkän työuran tehnyt työntekijä. Nykyisten nuorten työntekijöiden pitäisi pysyä työelämässä nykyistä huomattavasti pidempään eläkeiännousun vuoksi ja siksi esittämämme uudistus palvelee pitemmällä aikavälillä myös nuoria.”

”Irtisanomisperusteet nyt epäselvät”

SAK perustelee esitystä sillä, että nykyään työnantaja voi varsin vapaasti valita irtisanottavat. Irtisanomisperusteet ja irtisanomisjärjestys jäävät usein epäselviksi yksittäisille työntekijöille ja myös luottamusmiehille.

Kaukorannan mukaan yleinen havainto on, että irtisanomiset kohdistuvat herkästi kokeneempiin ja korkeampaa palkkaa saaviin työntekijöihin. Pahimmillaan heidät korvataan työnantajalle halvemmilla pätkä- ja nollatyösopimuksilla työtä tekevillä tai vuokratyöntekijöillä.

SAK viittaa myös Ruotsin esimerkkiin. Siellä on lakisääteinen irtisanomisjärjestys jossa työsuhteen kesto on määräävä tekijä.

”Tutkimuksessa onkin havaittu, että ikääntyneet työntekijät irtisanotaan taloudellisten vaikeuksien myötä Suomessa selvästi herkemmin kuin Ruotsissa. Sitä pidetään yhtenä selityksenä Ruotsin paremmalle työllisyydelle”, Kaukoranta kirjoittaa.

Hän myöntää, ettei SAK:n esitys ole ongelmaton, mutta lakiin kirjattava irtisanomisjärjestys olisi parannus nykytilanteeseen.