Lehtikuva/Mesut Turan

Ihmisyys, rakkaus ja ystävyys yhdistävät tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjoja.

Toimittaja, tv-tuottaja Riku Rantala valitsee tänä vuonna Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan. Palkintoehdokkaat julkistettiin keskiviikkona ja 30 000 euron voittaja selviää 28.11.

– Tänä vuonna julkaistu suomalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus käsittelee useiden eri kirjallisuudenlajien kautta ihmisyyden, rakkauden ja ystävyyden teemoja, sanoi valintalautakunnan puheenjohtaja Myry Voipio.

– Näiden aiheiden tarkastelu läpäisee yhtä lailla kauno- kuin tietokirjallisuuden. Kysymykset omasta itsestä, identiteetistä, rohkeudesta, uskalluksesta, pystyvyydestä ja oikeudesta rakkauteen punoutuvat osaksi niin maagisia fantasiamaailmoja kuin tuttua arkimaisemaa, ja niitä tarkastellaan sekä viihteellisissä että vaikeampiin aiheisiin paneutuvissa teoksissa.

Voipion mukaan ehdolle asetetut teokset ovat kaunokirjallisesti korkeatasoisia ja tuovat jotain uutta, kiehtovaa, samastuttavaa ja havahduttavaa suomalaiseen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen.

Ehdokkaat perusteluineen ovat:

Anttonen, Taru & Milla Karppinen (toim.): Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (Into).

ILMOITUS

Teos tekee näkyväksi tyttöjen ja naisten kyvykkyyden, tahdon ja rohkeuden monilla eri aloilla ja eri aikakausina. Vaikka kirjoittajia ja kuvittajia on paljon, kokonaisuus on yhtenäinen niin kielen, tyylin kuin kuvituksen ja taiton kannalta. Tiedon ja sadun yhteenpunominen on onnistunutta ja pienempikin lukija kykenee ymmärtämään ja hahmottamaan tarinat.

Enoranta, Siiri: Tuhatkuolevan kirous (WSOY).

Upeasti ja kauniilla, huolellisesti valituilla sanoilla kirjoitettu teos maalaa lukijan eteen uskottavan maailman. Omalakisen ja vahvaäänisen romaanin henkilökuvaus, juoni ja inhimillisyys tuovat esiin lapsuuden lopun, hyvän ja pahan, ilon ja surun. Eheä ja varma lukuelämys.

Hai, Magdalena: Kolmas sisar. Royamen aikakirjat 1 (Otava).

Viisas ja viihdyttävä romaani imee lukijan maagisiin maailmoihinsa, eikä päästä irti. Kerroksellinen, yllättävä ja monitasoinen tarina kiertyy hiljalleen auki ja paljastaa salaisuutensa. Teoksen kieli ja maailmat, juonellinen rytmi ja henkilökuvaus muodostavat herkullisen ja ehyen kokonaisuuden.

Hurme, Maija & Anssi: Skuggorna/Varjostajat (Schildts & Söderströms / S & S).

Monitasoinen kuvakirja käsittelee onnistuneesti ja konkreettisesti surua ja menetystä. Tarina, kuvitus ja taitto muodostavat saumattoman kokonaisuuden. Värimaailma ja juoni kuljettavat lukijan kohti valoa: Surusta voi päästää irti. Teoksen tunnemaailma tavoittaa sekä lapsen että aikuisen.

Mattila, Riina: Järistyksiä (WSOY).

Kaunis rakkaustarina itsensä löytämisestä tarjoaa samaistumispintaa ja rohkeutta kohdata oma tapansa olla. Teos käsittelee ensirakkautta koskettavasti ja ulottaa teeman kysymyksiin seksuaalisesta ja sukupuolisesta identiteetistä: Kaikilla on oikeus rakkauteen. Hyvällä kielellä kirjoitettu tarina pitää otteessaan alusta loppuun.

Vuori, Sanna Sofia. Kuvitus: Linda Bondestam: Ägget/Muna (Förlaget / Teos).

Tarina, kieli ja kuvitus muodostavat hiotun, temaattisesti ja tyylillisesti riemastuttavan kokonaisuuden. Kutkuttavat hahmot, yksityiskohdat ja yllätyksellisyys ulottuvat joka tasolle ja saavat niin lapsi- kuin aikuislukijankin hykertelemään. Värikäs kirja sopii luettavaksi yksin ja yhdessä.