Lauri Hannus

Setan mukaan kolmas juridinen sukupuolimerkintä tukee itsemäärittelyoikeutta.

SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP kannattavat varauksetta kolmannen sukupuolen laillistamista Suomessa. Asiasta kertoi sanomalehti Karjalainen viime sunnuntaina.

Puheenjohtaja Petteri Orpon johtama kokoomus oli samassa rintamassa konservatiivisten sinisten ja kristillisten kanssa. Näiden puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat Peter Östman (kd.) ja Simon Elo (sin.) sekä kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kalle Jokinen eivät kannata kolmannen sukupuolen laillistamista.

Myös pääministeri Juha Sipilän keskusta on puolimatkassa. Keskustan Antti Kaikkonen kertoo puolueena kannattavansa sukupuolta koskevan lainsäädännön muuttamista intersukupuolisten lasten kohdalla.

Seta: Suomeen tarvitaan kolmas juridinen sukupuolimerkintä, mutta niin ikään tarvitaan mahdollisuus jättää sukupuoli määrittelemättä.

Perussuomalaisten Leena Meri sanoo puolueen ymmärtävän tarpeen lykätä sukupuolen valitsemista lapsilla epäselvissä tilanteissa. Toinen sukupuolista on valittava, koska myöskään perussuomalaiset eivät hyväksy kolmatta sukupuolta.

Kolmannen sukupuolimerkintä X käyttöön

Kolmannen sukupuolen laillistaminen tarkoittaisi sitä, että henkilön sukupuoleksi voitaisiin henkilötietojärjestelmään ja virallisiin henkilöpapereihin merkitä naisen tai miehen lisäksi myös vaihtoehto muu.

ILMOITUS

Karjalaisen tietojen mukaan henkilötunnusta – kansan kielellä sotu – ollaan mahdollisesti muuttamassa. Valtiovarainministeriön uudistusta valmisteleva työryhmä esittää lähiaikoina väliraportin. Valmisteilla on malli, jossa henkilötunnus ei kertoisi sukupuolta.

Setan mukaan muunsukupuolisilla, sukupuolettomilla tai intersukupuolisiksi itsensä määrittävillä on oikeus saada sukupuoli-identiteettiään vastaava merkintä henkilötietoihinsa. Tätä suosittelee myös YK:n itsenäinen lhbti-asiantuntija raportissaan.

Samoin Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on suositellut valtioita harkitsemaan useampia juridisen sukupuolen vaihtoehtoja.

Muun muassa Kanada, Nepal, Australia, Uusi-Seelanti sekä Pakistan ja Intia mahdollistavat kaksijakoisen sukupuolibinäärin ulkopuolelle sijoittuville kansalaisilleen kolmannen sukupuolimerkinnän X, muistutetaan Setasta.

– Kolmas juridinen merkintä tekee näkyväksi suuren joukon ihmisiä, joiden sukupuoli on muu kuin nainen tai mies, sanoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

Syrjivät rakenteet purkuun

Suomen tasa-arvolaki tunnustaa myös muut sukupuoli-identiteetit ja kieltää syrjinnän sukupuolen perusteella.

– Sukupuolivähemmistöjen syrjintäsuoja on kirjattu tasa-arvolakiin, seuraava askel on purkaa kaikki rakenteet, jotka käytännössä syrjivät sukupuolivähemmistöjä. Jos juridisesta sukupuolesta pidetään kiinni, on siinä myös tunnustettava ei-binäärit identiteetit, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Sukupuolen oikeudellista vahvistamista säätelee ihmisoikeusloukkauksia sisältävä translaki, jonka kokonaisuudistuksessa tulee ottaa huomioon myös ei-binääriset sukupuoli-identiteetit.

Seta muistuttaakin, että translaki loukkaa räikeästi itsemäärittelyoikeutta ja kehollista koskemattomuutta.

Translain uudistamista pikaisesti on vaatinut ihmisoikeusjärjestöjen lisäksi yli 40 muuta nuoriso- ja kansalaisjärjestöä, ihmisoikeusvaltuuskunta, eduskunnan oikeusasiamies, lapsiasia-, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaltuutetut sekä enemmistö eduskuntapuolueista.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!