UP/Mika Peltonen

Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämä Water Scarcity Atlas havainnollistaa veden niukkuutta ja sen syitä eri puolilla maailmaa. Se auttaa jokaista tekemään arjessaan parempia vesivalintoja.

Kuinka vakava vesipula maailmaa vaivaa, apulaisprofessori Matti Kummu?

– Riippuu mittareista. Mutta melkein millä mittarilla tahansa yli puolet maailman väestöstä asuu alueella, joka kärsii jonkinasteisesta vesipulasta.

Loppuuko maailmasta puhdas juomavesi?

”Ihmiset tietävät veden kulutuksestaan vain sen, mitä he käyttävät.”

– Ei se koko maailmasta lopu, mutta jostakin osasta maailmaa se saattaa loppua. Kyllähän maailmassa hurjasti vettä on, mutta puhdas vesi ei ole siellä, missä on ihmisiä.

– Jos katsomme, kuinka paljon vettä ihminen käyttää, niin noin 90 prosenttia siitä vedestä menee ruuan tuotantoon. Ihminen juo kolme litraa vettä päivässä. Ruuanlaittoon siitä kuluu 2 000–4 000 litraa.

Missä päin maailmaa juomaveden puute on kaikkein pahin?

ILMOITUS

– Pelkästä puhtaasta juomavedestä kriittisin puute on Lähi-idässä, eteläisessä Aasiassa ja itäisessä Afrikassa.

Kannattaisiko Suomesta viedä vettä maailmalle?

– En usko, että pelkän veden vieminen kannattaisi. Olemme tutkineet viime vuosina vesi-intensiivisten ruokien liikkumista ympäri maailmaa. Tällaisen ruuan mukana kulkevan piiloveden vienti olisi paljon järkevämpää kuin pelkän veden vienti.

– Suomestakin olisi järkevämpää viedä veden sijasta kilo nautaa, jonka tuotantoon menee 10 000 litraa vettä. Tällä tavalla vettä liikkuu maailmassa miljoonia litroja päivässä.

Aalto-yliopiston mukaan suomalaisilla on monia keinoja vähentää veden kulutusta?

– Ihmiset tietävät veden kulutuksestaan vain sen, mitä he käyttävät. Meilläkin suurin osa käytettävästä vedestä menee ruokaan, josta ehkä yksi neljäsosa menee hukkaan.

– Koska lihan tuottaminen on resurssien puolesta tosi tehotonta, sen sijaan kannattaisi painottaa kasvisruokaan. Uudet proteiinilähteet, esimerkiksi Nyhtökaura ja härkäpavuista tehty Härkis, ovat noin 20 kertaa vesitehokkaampia kuin liha.

– Kasvisruuan suosimisella ja ruokahävikin vähentämisellä jokainen suomalainen voi säästää vettä.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!