Lehtikuva/Roni Rekomaa

Säästö useita kymmeniä euroja vuodessa.

Parantunut työllisyystilanne näkyy myös työttömyyskassojen jäsenmaksuissa ensi vuonna. Kolme neljästä työttömyyskassasta laskee jäsenmaksujaan keskimäärin kymmenen prosenttia.

Esimerkiksi kolmetuhatta euroa ansaitsevan työntekijän työttömyyskassan jäsenmaksu on ensi vuonna keskimäärin 114 euroa vuodessa. Tänä vuonna samalla palkalla jäsenmaksua oli maksettava 17 euroa enemmän.

Eniten jäsenmaksuaan alentaa Paperityöväen työttömyyskassassa, jossa jäsenmaksu laskee 39 prosenttia. Myös Kuljetusalan ja Suomen Elintarviketyöläisten työttömyyskassassa alennus on lähes 30 prosenttia. Kuukaudessa kolmetuhatta euroa ansaitseva paperi- tai elintarviketyöläinen maksaa näin ensi vuonna noin 70 euroa nykyistä pienempää jäsenmaksua.

Muutos vaikuttaa suureen osaan suomalaisia, sillä työttömyyskassoihin kuuluu noin kaksi miljoonaa palkansaajaa ja yrittäjää.

Työttömyyskassan jäsenmaksu on euromääräinen vuosi- tai kuukausimaksu tai ansioon sidottu prosenttiperusteinen maksu. Jäsenmaksulla rahoitetaan kassan etuus- ja hallintomenoja.

Yrittäjien työttömyyskassojen jäsenmaksu on suurempi kuin palkansaajakassojen. Tämä johtuu siitä, että suurempi osuus yrittäjien ansiopäivärahamenoista katetaan jäsenmaksuilla.

Työttömyyskassan jäsenmaksun vahvistaa Finanssivalvonta.