Yle Kuvapalvelu

LO on Tanskan suurin ammattiliittojen keskusjärjestö. Se koostuu 18 ammattiliitosta, jäseniä on miljoona.

Vuonna 2015 LO:n johtoon astui kahdeksan vuotta varapuheenjohtajana toiminut Lizette Risgaard (s. 1960). Johtopaikallaan hän on ensimmäinen nainen liiton historiassa. Edeltäjä Harald Börsting oli kuulemma jo Risgaardin varapuheenjohtajakauden alussa tehnyt selväksi, ettei tästä ole johtopallille.

Risgaardin mielestä hänet jätettiin varapuheenjohtajavuosinaan aika lailla syrjään, mutta hän ei ole katkera. Hän katsoo vain tiedostaneensa valtapelin ja mukautuneensa marssijärjestykseen ja se siitä.

Risgaard erotti ensi töikseen koko ylimmän johdon.

Tavallaan pelin hengen mukaisesti Risgaard aloitti puheenjohtajakautensa kunnon tuuletuksella: hän erotti ensi töikseen koko ylimmän johdon.

Tällaista ja paljon muuta kuullaan Mette-Ann Schepelernin ja Louise Detlefsenin ohjaamassa tanskalais-suomalaisena yhteistuotantona tehdyssä henkilödokumentissa Herttakuningatar (Queen of Hearts, 2018).

ILMOITUS

Pääpaino on ammattiyhdistystoiminnassa. Risgaardin yksityiselämästä noteerataan lähinnä hänen leskeytensä ja sosiaalinen taustansa. Risgaard on työläiskodin kasvatti, jonka isä oli betonimies ja muurari ja äiti melkoinen monitoiminainen.

Dokumentti seuraa Risgaardia johtotehtävissä vuoden ajan, tapahtumat sijoittuvat vapunpäivien 2016 ja 2017 välille.

Aikajana kunnioittaa Risgaardin mieltymyksiä, sillä hän sanoo aina pitäneensä vapusta.

Tässä mielessä alku on valoisa, mutta 2017 tulee ikävä särö kesken juhlapuheen. Syy protestiääniin on LO:n ja työnantajaliiton kanssa käydyissä neuvotteluissa sovitut joustot.

Risgaard vaikuttaa yllättyneeltä, mutta ei lannistu. Hän menee myöhemmin ihmisten pariin ja saa eräältä pitkän linjan aktiivilta tunnustusta:

”Olet ensimmäinen puheenjohtaja, joka uskaltaa tulla tänne alas puhumaan ihmisille. Siitä saat pisteitä erimielisyyksistämme huolimatta”.

Valtaosa dokumentin tapahtumista keskittyy juuri noihin edeltäneisiin kolmepäiväisiin neuvotteluihin. Tekijät ovat saaneet niihin hyvän tuntuman, vaikkei heitä luonnollisestikaan ole itse neuvottelutilanteisiin päästetty. Koville selvästikin ottaa, Risgaard esimerkiksi saa äänensä käheäksi.

Ylipäänsä Herttakuningattaresta huokuu miellyttävä, sopivan etäisyyden päästä riittävän lähelle kurkottava asenne. Syntyvä henkilökuva vakuuttaa mutkattomuudellaan ja aitoudellaan.

Dokumenttiprojekti: Herttakuningatar. TV1 ma 5.11. klo 21.30, su 11.11. klo 13.30. Areena.