Lehtikuva/John Moore

Sadat liipaisinherkät militiamiehet ovat matkalla ”avuksi” pysäyttämään siirtolaisia Meksikon rajalle.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vaalikamppailun loppusuoralla nostanut maan suurimmaksi turvallisuusuhkaksi muutaman tuhannen Meksikossa kohti Yhdysvaltain rajaa matkaavan keskiamerikkalaisen siirtolaisen joukon.

Trump on uhonnut lähettävänsä rajalle 15 000 sotilaan joukon, mikä olisi suuruudeltaan vähintään kaksinkertainen siirtolaiskaravaaniin verrattuna. Hän on myös sanonut, että jos tulijat heittävät kiviä, sotilailla on lupa ampua.

Siirtolaiskaravaani on vielä kaukana rajasta. Ensimmäiset heistä saapuivat sunnuntaina Meksikon pääkaupunkiin Mexico Cityyn. Tämä ryhmä on BBC:n mukaan noin 450 henkeä, ja koko karavaanissa on nyt viitisentuhatta ihmistä.

”He saattavat ampua jonkun.”

Muun muassa Washington Post kertoo, että Yhdysvaltain oikeistolaiset asekaartit eli militiat ovat kuulleet presidentti Trumpin kutsun ja ovat keräämässä miehiä rajavartijoiden ja sotilaiden ”avuksi”.

Armeijaa ei ilahduta

Washington Post on haastatellut Texas Minutemen -ryhmän johtajaa Shannon McGauleyta, jonka mukaan sata vapaaehtoista on matkalla kohti Rio Grande -rajajokea. Lisää on kuulemma jatkuvasti tulossa, ja matkalla on myös muita militioita.

ILMOITUS

McGauleyn mukaan kaarti on varustautunut paitsi tuliaseilla, myös pimeänäkölaitteilla sekä lämpösensoreilla varustetuilla lennokeilla.

Armeijassa militioiden tulosta ollaan huolestuneita, kertoi Newsweek muutama päivä sitten. Lehden mukaan armeija valmistautuu noin 200 militiamiehen tuloon. Armeija ei halua omatekoisia yksityisarmeijoita sähläämään tulenarassa tilanteessa.

Raja-alueella asuvien maanomistajien mielipiteet vaihtelevat. Toiset ovat valmiita ottamaan vastaan militiamiehet, toiset taas eivät aio päästää heitä mailleen.

Eräs maanomistaja, itsekin republikaani, sanoo Washington Postille, ettei alueelle tarvita aseistautuneita fanaatikkoja. ”Miksi heillä on aseet? Olen ollut 30 vuotta tekemisissä laittomien maahantulijoiden kanssa, ja kaikki heistä ovat olleet peloissaan ja pyytäneet apua. Militiat pysykööt pohjoisessa, jonne ne kuuluvat. Me emme tarvitse heitä täällä. He saattavat ampua jonkun tai satuttaa jotakuta.”

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!