Lehtikuva/Markku Ulander

Alma-median kyselyssä vihreät oli suurelle osalle puolueen kannattajia kakkosvaihtoehto.

Vihreät valitsi odotetusti pitkän linjan kansanedustajan Pekka Haaviston johtamaan puolueen eduskunta- ja eurovaaleihin, todennäköisesti myös hallitusneuvotteluihin.

Haavisto on pätkäpuheenjohtaja. Hän ei ole ehdolla tehtävään ensi kesän puoluekokouksessa. Näin Haaviston asema vaalikeskusteluissa ja hallitusneuvotteluissa on epäselvä, koska ei tiedetä, kuka puoluetta varsinaisesti johtaa ainakin seuraavan vaalikauden alkupuolen.

Valinta oli looginen. Haavisto on kaksikertaisena presidenttiehdokkaana tunnettu, joskin hiipuva nimi. Vuoden 2012 vaalien ensimmäisellä kierroksella hän sai 574 275 ääntä ja toisella yli miljoona. Tämän vuoden vaaleissa Haavisto-ilmiö oli haihtunut. Hän oli jälleen toiseksi suosituin, mutta sai enää 371 254 ääntä ja 12,4 prosentin kannatuksen eli vähemmän kuin vihreiden puoluekannatus oli tammikuussa. Ylen mittauksessa se oli tasan 14 prosenttia.

Haavisto on kansainvälisten asioiden ja konfliktien kiistaton asiantuntija. Maaliskuussa 60 vuotta täyttänyt Haavisto on vuodesta 2000 lähtien toiminut useissa YK:n tehtävissä ja osallistunut EU:n Sudanin erityisedustajana neuvotteluihin Darfurin rauhansopimuksen solmimisesta. Viimeksi hän on toiminut ulkoministerin erityisedustajana Afrikan kriiseissä, erikoisalueenaan Sudanin ja Somalian konfliktit.

Sisäpolitiikkaan Haavisto ei ole viime vuosina juuri puuttunut ja se on hänen heikko kohtansa, kun vaalikeskustelut alkavat. Preppausta tarvitaan ja kiireesti.

Haaviston valinta voi ratkaista pääministerin paikan ensi keväänä SDP:n Antti Rinteelle. Koulutusleikkauksista ja yleensä kokoomuksen sivistyspuolueen roolin katoamisesta kimmastuneiden kokoomukseen löyhemmin sitoutuneiden on helppo näpäyttää puoluetta äänestämällä vihreitä. Hieman värittömän ja maltillisen Haaviston vihreitä heidän on helppo äänestää. Toisin olisi, jos puoluetta johtaisi joku leimallisesti punavihreäksi profiloitunut vihreä.

Viime perjantaina julkaistun Alma-median analyysin perusteella pohjaa on. Tietoykkösen tekemässä kyselyssä on tiedusteltu perinteisen puoluekannatuksen lisäksi myös kakkosvaihtoehtoa. Kysymykseen vastanneista kokoomuslaisista se oli joka viidennelle (21 prosenttia) vihreät. Porvarillisella charmillaan Haavistosta tulee vaikea haaste Petteri Orpolle, joka joutuu keskittymään hallituksen talouspolitiikan ja leikkausten puolustamiseen.