Lehtikuva/Yuri Kadobnov

Euroopan neuvoston parlamentaarista yleiskokousta ei tule sekoittaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin parlamentaariseen yleiskokoukseen. Molempien osallistujat valitaan jäsenmaiden parlamenteissa.

Etyj pyrkii enemmän yhteistyöhön ja Euroopan neuvosto arvolinjauksiin. Niinpä Venäjän äänioikeus Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa jäädytettiin väliaikaisesti vuonna 2014 Krimin valtauksen jälkeen.

Venäjä reagoi jättämällä edustajiensa paikat tyhjiksi, ja viime vuoden syyskuussa se lopetti Euroopan neuvoston jäsenmaksujen maksamisen. Mikäli Venäjä ei maksa kesään 2019 mennessä, se erotetaan.

Venäjän äänioikeus on jäädytetty.

Venäjän lähteminen Euroopan neuvostosta merkitsisi, etteivät venäläiset voisi enää vedota Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, jota neuvoston parlamentaarinen yleiskokous hallinnoi. Ihmisoikeustuomioistuimesta on tullut venäläisille tärkeä kanava oikeuksiensa ajamiseen. Venäjä on jo pitkään saanut enemmän langettavia päätöksiä ihmisoikeustuomioistuimesta kuin mikään muu jäsenmaa.

Toisaalta Venäjä on myös suurin jäsenmaa, ja vuonna 2017 esimerkiksi Romania ja Bulgaria saivat enemmän langettavia päätöksiä asukasta kohti kuin Venäjä. Langettavat päätökset eivät tosin ole suoraan toisiinsa verrannollisia. Venäjä saa usein langettavia päätöksiä vakavista tapauksista kuten kidutuksesta.

ILMOITUS

Ihmisoikeustuomioistuimen päätösten saaminen kestää usein kymmenenkin vuotta. Määrätyt korvaukset eivät ole riittävän suuria ollakseen valtioille pelote itsessään. Tästä huolimatta ihmisoikeustuomioistuimen päätökset ovat jonkin verran muokanneet venäläisiä käytäntöjä parempaan suuntaan.

Valitukset Strasbourgin tuomioistuimeen ovat joidenkin venäläisten ihmisoikeusjärjestöjen päätoimeenkuva. Niille ero olisi takaisku.

Kun Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous keskusteli Venäjän asemasta 9. lokakuuta, pähkäiltiin sitä, halutaanko ohjata Venäjän oikeusjärjestelmää pitämällä maa neuvostossa vai rankaista Krimin valtauksesta.

Lopulta kysymys lykättiin ensi tammikuun istuntoon, vaikka esimerkiksi Ukraina olisi halunnut hankkiutua Venäjästä eroon. Kysymys todennäköisesti jakaa edustajia jatkossakin.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!