Lopulta ihmiset ovat valmiita hyväksymään millaisen epäoikeudenmukaisuuden tahansa, kunhan se ei kosketa heitä henkilökohtaisesti, väittää Kutosella tänä iltana esitettävä sosiaalinen tieteisfiktio.

Lähitulevaisuuden Yhdysvalloissa on säädetty laki, jonka seurauksena kerran vuodessa kaikki rikollisuus on sallittua 12 tunnin ajan. Tämän seurauksena rikostilastot ovat painuneet alas, työttömyysprosentti on yksi ja taloudellinen tuottavuus on noussut huimiin lukemiin.

Salaisuus piilee siinä, että vain taloudellisesti tuottavalla varakkaammalla väestöllä on varaa piiloutua ”Puhdistukselta” turva-aitojensa taakse, kun taas köyhät ja eteenkin kodittomat ovat vapaata riistaa.

Tässä perusidea vuonna 2013 ilmestyneelle elokuvalle The Purge – Puhdistuksen yö. James DeMonacon käsikirjoittama ja ohjaama elokuva esitteli pienimuotoisen suljetun tilan trillerin muodossa kiinnostavan konseptin, joka ylitti muutoin parhaimmillaankin keskinkertaisen elokuvan rahkeet.

Jatko-osat Puhdistuksen yö: Anarkia (2014) ja The Purge: Election Year (2016) ottivatkin sitten aiheesta jo kaiken mahdollisen irti, vieden sen suurkaupunkimiljööseen ja lopulta avoimen poliittisille urille. Sarjan neljäsosa The First Purge sai ensi-iltansa viime kesänä ja aiheesta on rakennettu myös TV-minisarja.

Elokuvien tyylilaji tunnetaan kirjallisuudessa nimellä social sciense fiction, sosiaalinen tieteisfiktio. Vaikka elokuvat sijoittuvat nimellisesti ”tulevaisuuteen”, esteettisesti ne ovat täyttä nykypäivää. Aivan kuten tieteiskirjallisuudella yleensä, tarinan tarkoituksena ei ole pyrkimys realismiin, vaan heijastella omaa aikaamme. Siinä missä useimmissa tieteisfiktioissa (esim. Nälkäpeli-sarja) viittaukset nykypäivän poliittis-sosiaalisiin ongelmiin ovat hienovaraisia, Purge-elokuvat ovat pidättelemättömän exploitatiivisia kuvauksia amerikkalaisen kapitalismin nykytilasta.

ILMOITUS

Tuottavuus määrää ihmisarvon

Purge-elokuvien kuvitteellisessa maailmassa yhteiskunnan heikko-osaisia kurittava jokavuotinen väkivalta-aalto on ritualisoitu osaksi amerikkalaista kulttuuria.

Sarjan avausosa alkaa montaasilla, jossa sarjaan väkivaltaisia videoklippejä on liitetty maan kansallishymni America the Beautiful. Turvalaitemyynnillä vaurastunut perheenisä kuuntelee kasuaalisti paikallisradiosta, millaisia laittomuuksia ihmiset suunnittelevat tulevan illan ratoksi. Maittavan juhla-aterian jälkeen sireenit soivat Puhdistuksen alkamisen kunniaksi. Perhe linnoittautuu yöksi turvaan sulkien kuvainnollisesti silmänsä 12 tunnin verikekkereiden ajaksi.

Vaikka yö meneekin monella tavalla pieleen, aamun sarastaessa kaikki jatkuu taas kuin mitään ei olisi tapahtunut. Valtaapitävä puolue Uudet perustajaisät (New Founding Fathers) pysyy vallassa vetoamalla talouskasvuun ja korkeisiin työllisyystilastoihin.

Yhtäläisyyksien vetäminen todellisuuteen on kaikkea muuta kuin vaikeaa. On tunnettu tosiasia, että amerikkalaisessa yhteiskunnassa ihmisen varallisuus vaikuttaa merkittävästi hänen mahdollisuuksiinsa selvitä elämän väistämättömistä vastoinkäymisistä. Yhteiskunnan turvaverkon puute mahdollistaa alhaisemman verotuksen ja makean elämän rikkaille, mutta vähäosaiselle esimerkiksi sairastuminen saattaa olla kuolemantuomio. Ihmisarvo määräytyy taloudellisen tuottavuuden perusteella.

Elokuvien keskeisin väite on, että ihmiset ovat lopulta valmiita hyväksymään millaisen epäoikeudenmukaisuuden tahansa, kunhan se ei kosketa heitä henkilökohtaisesti.

Nousukausi ei koske kaikkia

Kuinka näin avoimesti poliittinen ja amerikkalaisen poliittisen järjestelmän peruspilareita kritisoiva elokuvasarja on noussut tällaiseen suosioon? Vuoden 2013 Yhdysvalloissahan oli vielä kaikki mallillaan. Maata hallitsi toiselle kaudelleen valittu liberaali presidentti, talous kasvoi kohisten 2008 talouskriisin jäljiltä ja työttömyys painui historiallisen alhaiselle tasolle.

Totuus on toki paljon karumpi. Valtaosa amerikkalaisista ei koskaan päässyt hyötymään taloudellisesta nousukaudesta. Hallitus pelasti pörssikeinottelijat tappioilta, moni tavallinen perhe menetti kotinsa. Valtaosa uusista työpaikoista oli elämiseen riittämättömiä minipalkkatöitä. Puolet amerikkalaisista kotitalouksista jäi pysyvästi köyhiksi. Kapitalismi on vuoden 2018 Yhdysvalloissa epäsuositumpaa kuin koskaan historiassa.

The Purge: Election Year (2016) päättyy iloisiin tunnelmiin, kun Puhdistusta vastustava senaattori päihittää valtaeliittiä edustavan vastaehdokkaansa ja nousee Yhdysvaltojen presidentiksi. Taustalla voidaan kuitenkin kuulla synkkiä nuotteja, kun Puhdistuksen kannattajat nousevat protestoimaan uutta hallitusta vastaan.

Elokuva ilmestyi vuoden 2016 kesällä – aikana, jolloin juuri kukaan ei pitänyt Donald Trumpin vaalivoittoa mahdollisena. Ehkä hieman yllättäen sarjan uusin osa ei jatka ensimmäisen kolmen osan tarinaa, vaan palaa syklin alkuun kuvaamalla ensimmäisen Puhdistuksen syntyä. Unelma oikeudenmukaisesta lopusta haluttiin jättää elämään.

 

Puhdistuksen yö anarkia. Kutonen kello 23.10. The First Purge julkaistaan Suomessa DVD:nä ja Blu-Rayna 12.11.2018.