Ruotsin valtiopäivävaalit johtivat jo kolmannen kerran peräkkäin pattitilanteeseen. Ruotsin puoluekenttähän on jakaantunut vasemmisto- ja oikeistoblokkeihin, joista kumpikaan ei ruotsidemokraattien nousun jälkeen ole saavuttanut valtiopäivillä enemmistöä.

Vuodesta 2010 Ruotsia on hallittu kompromissien ja yhä monimutkaisempien teknisten sääntöjen avulla. Kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien puoluejohtajien hallitustunnustelut näyttävät kiertävän kehää. On vaikea uskoa, että uudet vaalit oleellisesti muuttaisivat tilannetta.

Oikeistoblokin ja ilmeisesti myös oikeistopuolueiden sisällä on erimielisyyttä siitä, miten suhtautua ruotsidemokraatteihin. Monet merkit viittaavat nyt siihen, että kokoomus ja kristilliset olisivat valmiita muodostamaan hallituksen ruotsidemokraattien tuella. Oikeistoblokin kaksi muuta jäsentä, liberaali- ja keskustapuolue, ovat toistaiseksi sellaisesta kieltäytyneet.

Vasemmistopuolueen niputtaminen samaan antidemokraattiseen kastiin kuin ruotsidemokraatit on katalaa.

Olen pitänyt ruotsidemokraattien sulkemista parlamentaarisen työn ulkopuolelle oikeana, muun muassa koska jäsenistön keskuudessa suhtautuminen yhteiskunnan avoimuuteen ja demokraattiseen päätöksentekoon on aidosti ongelmallista.

Poliittiseen keskusteluun on kuitenkin ilmaantunut uusi, huolestuttava piirre. Oikeistolla on taipumus niputtaa ruotsidemokraatit ja vasemmistopuolue yhteen, ikään kuin politiikan kahdeksi ääripääksi (mikä suomalaiselle kuulostaa valitettavan tutulta).

Tämä nähdäkseni uusi taipumus tuntuu tietoiselta strategiselta valinnalta, jolla pyritään normalisoimaan ruotsidemokraatit. Ruotsidemokraattien ulossulkeminen suurimmasta osasta parlamentaarista yhteistyötä on perustunut yhteisymmärrykseen siitä, että he eivät ole sitoutuneita keskeisiin demokratian periaatteisiin.

Ymmärrän, ettei oikeistoblokissa kannateta vasemmistopuolueen politiikkaa. Mutta puolueen niputtaminen samaan antidemokraattiseen kastiin kuin ruotsidemokraatit on katalaa, varsinkin jos niin toimitaan aidosti ruskeiden voimien legitimoimiseksi.