Lehtikuva/Essa Ahmed

Jamal Khashoggin murha lienee osaltaan lisännyt Yhdysvaltain halua painostaa saudiliittolaistaan.

Kaikki merkit viittaavat nyt siihen, että Jemenin sotaan yritetään tosissaan löytää ratkaisu.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kehottaa Saudi-Arabian johtamaa liittoutumaa lopettamaan pommitukset kaikilla Jemenin asutuilla alueilla. Samalla Jemenin huthikapinallisten pitäisi lopettaa ohjusten ampuminen Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin.

Pompeo ja Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis kertoivat keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa erillisissä tiedotustilaisuuksissa rauhansuunnitelmasta.

Taistelujen on ennakoitu kiihtyvän lähipäivinä.

Suunnitelman mukaan tulitauko pitäisi saada aikaan ja neuvottelut aloittaa marraskuun loppuun mennessä. Neuvotteluja vetää YK:n erityislähettiläs Martin Griffiths.

Pompeo ei maininnut neuvottelupaikkaa, mutta Mattisin mukaan se olisi Ruotsi.

ILMOITUS

Neuvotteluissa olisi Pompen mukaan tarkoitus sopia rajojen demilitarisoinnista ja raskaiden aseiden saattamisesta kansainvälisen valvonnan alaisiksi.

Ei neuvotteluja kahteen vuoteen

Syyskuuksi Geneveen suunnitellut neuvottelut eivät toteutuneet. Griffithsin tämän jälkeen työstämässä suunnitelmassa esitetään luottamusta lisäävinä toimina Jemenin pääkaupungin Sanaan lentokentän uudelleen avaamista, vankien vaihtoa sekä virkamiesten palkkojen maksamista.

Jemenin sodassa on kolmen vuoden aikana kuollut yli 10 000 ihmistä. Neuvotteluja ei ole käyty kahteen vuoteen.

YK on varoittanut, että Jemeniä uhkaa maailman pahin nälänhätä sataan vuoteen. Vaarassa on 14 miljoonaa ihmistä.

Jo nyt suuri joukko lapsia ja aikuisia kärsii nälästä. Kärsimystä ovat lisänneet koleraepidemiat, joiden on ennustettu lähikuukausina uudelleen pahenevan.

YK:n ihmisoikeustarkkailijoiden mukaan saudien johtama koalitio on saattanut syyllistyä sotarikoksiin Jemenissä.

Kongressissa tyytymättömyyttä

Näyttää siltä, että Yhdysvallat on nyt tosissaan painostamassa Saudi-Arabiaa ja Arabiemiraatteja neuvotteluihin.

Taustalla on kongressissa jatkuvasti kasvava arvostelu Yhdysvaltain saudeille toimittamaa apua kohtaan. Arvostelijoiden joukossa on kummankin pääpuolueen edustajia.

Yhdysvallat on saudien ja emiraattien suurin aseistaja. Myös Britannialla ja Ranskalla ovat suuria asetoimittajia.

Lisäksi Yhdysvallat avustaa koalition sotaa Jemenissä muun muassa toimittamalla tiedustelutietoa sen joukoille sekä tarjoamalla ilmatankkausta sen taistelukoneille.

Viime yön tiedotustilaisuudessa Mattis vastasi asiaa koskevaan kysymykseen ja sanoi, että Yhdysvallat tankkaa ”alle 20 prosenttia” koalition koneista.

Välivaalit ja Khashoggi

Hälyttävät tiedot ja ikävät kuvat Jemenin nälänhädästä ovat kiusallista katsottavaa Donald Trumpin hallitukselle, joka on poikkeuksellisen näkyvästi sitonut itsensä Saudi-Arabian tosiasialliseen hallitsijaan, kruununprinssi Mohammed bin Salmaniin.

Vaikka virallisesti siitä ei tietenkään puhuta, niin Washington Postin kolumnistin Jamal Khashoggin murha Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa lienee lisännyt Yhdysvaltain halua painostaa saudeja.

Tuskin onkaan sattumaa, että Trumpin ministerit ilmoittivat näyttävästi rauhanhankkeesta viikkoa ennen Yhdysvaltain ensi viikon tiistain välivaaleja.

Rauhansuunnitelman kiireellisyyttä korostaa se, että uutistietojen mukaan saudikoalition joukot olisivat lähipäivinä aloittamassa uuden yrityksen Hudeidan satamakaupungin valtaamiseksi. Valtaosa Jemeniin tulevista avustustarvikkeista kulkee Hudeidan kautta.