Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Suuren kohun aiheuttanut Oulun kaupunginvaltuutetun Riikka Moilasen (kesk.) ihmisroska-kommentti on apulaisoikeusasiamiehen tutkinnan kohteena.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Moilanen luonnehti valtuustokokouksessa oululaisia asunnottomia ihmisroskaksi. Ylen uutisoinnin mukaan apulaisoikeusasiamies tutkii asiasta tehtyä kantelua. Moilasen puheita selvitetään kunta- ja hallintolain perusteella eli mitä ne edellyttävät luottamusmieheltä.

Lain mukaan luottamushenkilön tulee toimia tehtävässään arvokkaasti. Oulun kaupunginhallitus antaa marraskuun loppuun mennessä selvityksen, minkä jälkeen apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin tekee ratkaisunsa asiassa.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään mukaan eduskunnan oikeusasiamies arvioi asiaa myös valtuutetun sananvapauden kannalta. Kysymys on osaltaan siitä, millaista kielenkäyttöä ja käyttäytymistä voidaan edellyttää kunnan luottamushenkilöltä, hän toteaa.

Apulaisoikeusasiamiehen kannasta periaatteellinen

Kuntien valtuustoissa sekä eduskunnassa käydään varsin värikästä keskustelua. Eduskunnassa ollaan tarkkoja, etteivät edustajat syytä toisiaan perusteettomasti valehtelusta.

Tavoitteena poliittisessa keskustelussa on yleensä, että asiat riitelevät eivätkä ihmiset. Moilastakaan ei epäillä rikoksesta, vaan kantelu koskee luottamushenkilöä koskevan käyttäytymissäännön rikkomista, josta ei laissa ole säädetty rangaistusta.

Näyttääkin siltä, että lopputulema hyvin todennäköisesti on se, että puheita korjataan ja asia jää siihen. Moilanen joutui jo jättämään paikkansa Pihlajalinnan toimitusjohtajana syyskuussa. Moilanen pyysi jälkikäteen anteeksi kohua.

Apulaisoikeusasiamiehen linjanvedolla on myös periaatteellista merkitystä: Miten poliitikko saa puhua ihmisistä. Moni ei hyväksy puhetta syrjäytyneistä, vaan haluaa puhua syrjäytetyistä.