Lehtikuva/Sergio Lima

Maailman viidenneksi runsasväkisimmän valtion johtoon nousee jyrkkä äärioikeistolainen.

Äärioikeiston Jair Bolsonaro voitti odotetusti Brasilian presidentinvaalit sunnuntaina. Bolsonaro sai toisen kierroksen äänistä 55,2 prosenttia ja vastaehdokas, työväenpuolueen Fernando Haddad 44,8 prosenttia.

Videoviestissään tuloksen selvittyä Bolsonaro kiitti Jumalaa ja vakuutti kitkevänsä korruption Brasiliasta. ”Kommunismilla flirttailu” on nyt loppu, sanoi tuleva presidentti.

Bolsonaron kolme keskeistä pyrkimystä liittyvät sisäiseen turvallisuuteen, ”perhearvoihin” ja talouden yksityistämiseen.

Brasilian lähetystö aiotaan siirtää Tel Avivista Jerusalemiin.

Kuria ja järjestystä

Yhtenä suurimmista syistä Bolsonaron menestykseen pidetään Brasilian väkivaltarikollisuutta. Viime vuonna murhattiin lähes 64 000 ihmistä.

Bolsonaro on luvannut antaa turvallisuusjoukoille vapaat kädet Brasilian slummeissa ampua ensin ja kysyä sitten. Turvallisuusjoukot saisivat syytesuojan.

ILMOITUS

Bolsonaroa sanotaan usein ”tropiikin Trumpiksi”, mutta tämä linjaus tuo ensimmäisenä mieleen Filippiinien Rodrigo Duterten. Duterte on myös toteuttanut lupauksensa, ja tuhansia pikkurikollisia on ammuttu.

Bolsonaro aikoo myös saada kumottua vuoden 2003 lain, jolla rajoitettiin yksityishenkilöiden aseenkanto-oikeutta. Bolsonaro lupaa, että jokainen ”rehellinen mies ja nainen” saa hankkia aseen.

Bolsonaro aikoo pudottaa 18 vuodesta 17 vuoteen ikärajan, josta lähtien rikoksista rangaistaan aikuisena.

Bolsonaro on useaan otteeseen sanonut ihailevansa vuosien 1964–1985 sotilasdiktatuuria.

Bolsonaro on itse entinen upseeri ja hänen varapresidenttinsä Hamilton Mourão on evp-kenraali. Bolsonaro aikonee nimittää useita armeija- tai turvallisuusjoukkotaustaisia henkilöitä ministereiksi.

Ääriliberaali talousohjelma

Bolsonaron talouspoliittinen neuvonantaja on ääriliberaali, Chicagossa koulutuksensa saanut Paulo Guedes. Guedesista on tulossa ministeri uuteen, talouden sektoreita yhdistävään ”superministeriöön”.

Bolsonaro on saanut taakseen suurimman osan talouselämästä lupaamalla laajan yksityistämisohjelman. Yksityistämällä aiotaan myös kustantaa valtion velan leikkaaminen 20 prosentilla.

Kampanjan loppusuoralla Bolsonaro kuitenkin veti hieman takaisin. Hän ei sittenkään aio yksityistää valtion sähköyhtiötä Eletrobrasia, koska ”se menisi kiinalaisille”. Myöskin keskeiset osat öljy-yhtiö Petrobrasista hän aikoo pitää valtiolla.

Bolsonaro aikoo poistaa rajoitukset Amazonasin sademetsien sekä alkuperäiskansojen alueiden hyödyntämiseltä. Tämä on tuonut hänelle karjankasvattajien ja agrobisneksen kannatuksen.

Bolsonaro aikoo viedä suunnitelmiaan käytäntöön yhdistämällä maatalous- ja ympäristöministeriöt. Hän aikoo myös irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta, koska se hänen mukaansa rajoittaa toimintaa Amazonasissa.

Bolsonaro sanoo leikkaavansa hallinnon kuluja vähentämällä ministeriöiden määrää. Valtion talousarvio aiotaan laatia nollabudjetoinnin perusteella.

Perhearvoja ja Israelia

Uskonnollisen väestönosan tukea Bolsonaro on hankkinut tiukan konservatiivisilla ja ”perhearvoja” puolustavilla kannanotoillaan. Abortin vastustaminen on yksi kulmakivistä.

Bolsonaro aikoo puuttua myös kouluopetukseen poistaen sieltä ”indoktrinaation ja liian varhaisen seksualisoinnin”. Matematiikan, luonnontieteiden ja portugalin kielen osuutta hän haluaa lisätä.

Homoseksuaalit ovat Bolsonaron erityisen vihan kohteita.

Bolsonaron ulkopolitiikasta ei ole etukäteen tarkkaa käsitystä. Se ainakin tiedetään, että hän aikoo Donald Trumpin jalanjäljissä siirtää Brasilian Israelin-lähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.

Palestiinan lähetystön Brasiliassa Bolsonaro aikoo sulkea, ja ensimmäisen ulkomaanmatkansa hän aikoo tehdä Israeliin.

Nämä kaikki ovat asioita, jotka miellyttävät Bolsonaron taakse asettuneita evankelikaalisia. Yhdysvalloista mallia ottaneet evankelikaaliset kirkkokunnat ovat nopeasti vallanneet alaa katoliselta kirkolta Brasiliassa.

Koska Bolsonaron omalla puolueella on vain kymmenesosa kongressin alahuoneen 513 edustajasta, hän joutuu tekemään kompromisseja ja lehmänkauppoja. Enemmistö kuitenkin edustaa Bolsonaron takana olevia voimaryhmiä, joten hän saanee toteutettua monia ohjelmakohdistaan.