Yle Kuvapalvelu

Englanti on vauras maa, mutta silti neljä miljoonaa lasta elää köyhyydessä. Lupauksista huolimatta moni hallitus on ehtinyt epäonnistua lapsiköyhyyden vähentämisessä. Kehitys on huolestuttava: edellä mainitun luvun ennakoidaan kasvavan miljoonalla lähimmän viiden vuoden aikana.

Muunkinlaisia lukemia tulee ilmi, kun rap-artisti Professor Green tekee dokumentissa Köyhät lapset (Professor Green: The Truth About Child Poverty, 2017) kotikäyntejä. Lontoon lisäksi käydään Koillis-Englannin Tynesidessa, jonka lapsiköyhyys kuuluu maan korkeimpiin.

Vastaavaa löytyy Itä-Lontoon Dagenhamista. Siellä Professor Green vierailee kolmen lapsen yksinhuoltajaäidin Nikin perheen luona. Episodissa on vahva tunnelataus: Niki lapsineen on saanut häädön, joka toteutuu kuvauspäivänä. Lontoossa kaupungin asuntojonoon pääsee vasta häädön jälkeen, joten ei muuta kuin jonon jatkoksi.

Niki lapsineen on saanut häädön, joka toteutuu kuvauspäivänä.

Tilapäis- tai hätämajoituksessa kerrotaan Lontoossa olevan yli 53 000 kotitaloutta. Joukkoon kuuluu Tara kahden varhaisteini-ikäisen poikansa kanssa.

Proffa tutustuttaa lähemmin mainittuihin perheisiin ja niiden lapsiin. Haastateltujen lähituntumassa olo ei luiskahda sen enempää sosiaalipornoilevaksi tirkistelyksi kuin imeläksi voivotteluksikaan. Voi sanoa, että tässä suhteessa vallitsee ”reilu meininki”: katsojalle vain tehdään selväksi, että eräiden kohdalla elämä nyt kertakaikkiaan on tällä mallilla.

ILMOITUS

Varsinainen asia eli lapsiköyhyys englantilaisittain saa dokumentissa elävät kasvot, ja se siitä – ehkä joskus jatkossa joku muukin välittää kuin Pelastusarmeija ruokapaketteineen tai vastaavan tilanteen itsekin kokeneet nykyiset avustajat. Näitäkin tahoja piipahdetaan jututtamassa.

Onpa mukana pienellä siivulla myös Englannin parlamentti. Eräässä parlamenttitalon auditoriossa keskustellaan lapsiköyhyydestä ja käynnistellään kampanjaa kansalaisten tietoisuuden lisäämiseksi asiasta. Tilaisuudessa saa puheenvuoron myös Nikin 10-vuotias Kelly-tytär.

Professor Green: Köyhät lapset. TV2 sunnuntaina 28.10. klo 22.10, maanantaina 29.10. klo 23.55. Areena.