Olen erittäin harvoin törmännyt niin kovaan vastakkainasetteluun kuin irtisanomissuojan heikentämiseen ja lakkoihin liittyen. Pienipalkkaisia työntekijöitä syytetään kahden päivän lakon takia leivän viemisestä lasten suusta ja ay-liikettä demareiden vaalikampanjan tekemisestä. Hallitus on onnistunut ajamaan työmarkkinatilanteen todelliseen umpisolmuun ja samalla jakanut kansan syvästi kahtia. Moni ihmettelee, miten tässä näin kävi ja miten tämä umpisolmu avataan.

Irtisanomislain valmistelun alkuvaiheessa moni varoitti hallitusta luomasta isoa työmarkkinakriisiä sellaisen lain takia, jonka työllisyysvaikutukset arvioidaan olemattomiksi. Hallitus ei varoituksista välittänyt vaan päätti niistä huolimatta viedä eteenpäin esityksen irtisanomisen helpottamisesta alle kymmenen hengen yrityksissä. On vaikea kuvitella maata, jossa ay-liike EI reagoisi lakiesitykseen, joka toteutuessaan heikentäisi 300 000 työntekijän työsuhdeturvaa.

Toinen syy siihen, että tunteet käyvät kuumina työmarkkinakentällä, on, että hallituksen poikkeuksellisen likainen tapa kiristää ay-liike mukaan kilpailukykysopimukseen uhkaamalla lisäleikkauksilla on edelleen monen duunarin tuoreessa muistissa.

Kiista on jo kauan sitten saanut irtisanomislakia suuremmat mittasuhteet.

Hallitus on jatkanut työttömyysturvan ja työehtojen heikentämistä myös kikyn jälkeen. Tämä toiminta on vahvasti heikentänyt luottamusta niin hallituksen ja ay-liikkeen kuin laajemmin työmarkkinaosapuolten välillä. Hallitus meni jopa niin pitkälle, että se järjesti eduskunnassa näytösluonteisen luottamusäänestyksen irtisanomislain valmistelun jatkamisesta ennen kuin lakia oli edes annettu.

Kiista on jo kauan sitten saanut irtisanomislakia suuremmat mittasuhteet. Siitä on tullut arvovaltakysymys hallitukselle. Näyttää siltä, että kiistan ”voittaminen” on hallitukselle tärkeämpää kuin ratkaisun löytäminen mahdollisimman nopeasti. Mitä pidempään kiista jatkuu, sitä syvemmäksi kasvaa kuilu kansan keskuudessa. Suhtautuminen niin irtisanomisen helpottamiseen kuin lakkoihin jakaa suomalaisia melko jyrkästi. Enemmistö kansasta hyväksyy poliittiset lakot ja vastustaa irtisanomissuojan heikentämistä. Suhtautuminen jakautuu kuitenkin vahvasti poliittisen kannan ja työmarkkina-aseman mukaan. Työntekijät, työttömät ja nuoret vastustavat irtisanomissuojan heikentämistä, yrittäjät ja johtajat kannattavat.

Hallitus voi avata umpisolmun viestittämällä olevansa valmis vetäytymään irtisanomisen helpottamisesta, jos työmarkkinaosapuolet sopivat puhtaalta pöydältä ratkaisuista, jotka lisäävät työllisyyttä. Ay-liike toisi omat esityksensä pöytään, ja hyvässä lykyssä voisi olla mahdollista palata siihen paikallisen sopimisen malliin, josta jo oli löytänyt yhteisymmärrys, ennen kuin Suomen Yrittäjät kaatoi koko win-win-mallin.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton puheenjohtaja.