Lehtikuva/Roni Lehti

Teollisuusliitto on selvittänyt alkuviikosta lähtien tilannetta tehtaalla. Tehtaan johto kieltää kaiken painostuksen.– Me olemme tässä lain oikealla puolella ja työnantajan toimet ovat laittomia, jopa ihan rikoslain näkökulmasta, sanoo Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen.

LapWall Oy:n Pyhännän puuelementtitehdas, jossa on noin 70 työntekijää, on yksi niistä yrityksistä, joita Teollisuusliiton torstaina alkava lakko koskee. Kun tieto lakosta tuli Pyhännälle viime perjantaina, työnantaja käynnisti mittavan työntekijöiden painostuksen.

Työntekijöille on Alapartasen mukaan luvattu maksaa 500 euroa, jos he eroavat liitosta. Lisäksi on luvattu maksaa parempi palkka, jos työntekijä tulee normaalisti töihin, kun muut ovat lakossa. Rikkuri saa puolitoistakertaisen palkan.

Lakko koskee kaikkia

Alapartanen kertoo, että liiton edustajat ovat käyneet läpi tapahtumia tehtaalla työskentelevien jäseniensä kanssa.

– Torstaista alkaen työt ovat siellä lakossa ja sehän tarkoittaa kaikkia työntekijöitä (joita koskee Teollisuusliiton työehtosopimus), hän muistuttaa ja jatkaa, että he päättivät tulla asian kanssa lopulta julkisuuteen, koska erinäisistä toimista riippumatta peli yhä jatkui keskiviikkonakin tehtaalla.

Teollisuusliiton Oulun aluetoimitsija Hanna-Kaisa Hämäläinen kertoo, että liitostaeroamispalkkion ja rikkuripalkkion lisäksi työnantaja on uhkaillut irtisanoa ne työntekijät, jotka osallistuvat lakkoon. Hän tapasi keskiviikkona tehtaan työntekijöitä, jotka vahvistivat tiedot työntekijöiden painostuksesta ja pelottelusta.

ILMOITUS

Kaksi työnjohtajaa yhden työntekijän kimpussa

Menetelmänä tavoitteidensa saavuttamisessa työnantaja on Hämäläisen mukaan käyttänyt yksittäisten työntekijöiden painostamista.

– Siellä työnjohtajat ovat kutsuneet yksittäisiä työntekijöitä työhuoneeseensa kertomatta syytä etukäteen. Siellä on sitten painostamista tapahtunut, eli että pitää tulla töihin, Hämäläinen kertoo.

Tarkkaa tietoa siitä, miten moni lopulta on suostunut työnantajan painostukseen ja eronnut liitosta, ei tehtaan pääluottamusmiehellä Ari Leinosella ollut keskiviikkona. Hämäläinen arvelee, että eronneita olisi kolme.

Hämäläisen tietojen mukaan työnantaja olisi myöhemmin ilmeisesti perääntynyt uhkauksestaan irtisanoa lakkoon menevät työntekijät.

Leinosen mukaan keskiviikon päivävuoro oli aikamoisessa kaaoksessa työnantajan painostustoimien herättämän epätietoisuuden vuoksi.

Lyhytnäköistä toimintaa

Työnantajan toimet Pyhännällä ovat Alapartasen mukaan lyhytnäköistä toimintaa.

– Jos tilanne menee vaikeaksi, niin yritys on Teollisuusliiton lakkotoimikunnan erityistoimien piirissä. Mutta sitä asiaa käsitellään myöhemmin, hän sanoo.

Erityistoimia hän ei lähde tarkemmin selvittämään, mutta toteaa kuitenkin, että jos selkkaus jatkuu, edessä voi olla oikeustoimia.

Alapartanen kertoo olleensa yhteydessä toimitusjohtaja Jarmo Pekkariseen, joka oli kieltänyt painostustoimet ja lupaukset palkkiosta ja vakuuttanut lisäksi että heillä kunnioitetaan Teollisuusliiton työtaistelua.

Tavoitimme tehtaan kolmesta painostustoimiin työntekijäpuolen tietojen mukaan osallistuneista työnjohtajista yhden, Kalervo Turpeisen, joka ensin sanoi, että hän ei kommentoi asiaa ja pyysi kääntymään liiketoimintajohtaja Tuomas Tuulen puoleen. Sen jälkeen hän vielä totesi, että ei tiedä asiasta mitään ja lopuksi että ”ei pidä paikkansa. Mistähän tuommoinen höpötys on lähtenyt liikkeelle.”

– Ei pidä paikkaansa, vastasi myös Tuomas Tuuli painostusväitteisiin ja kertoi lisäksi sähköpostivastauksessaan että ”olemme pääluottamusmiehen kanssa sopineet että kumpikaan osapuoli ei painosta, ei tulemaan töihin tai olemaan tulematta”.

Myöskään tieto siitä, että työnantaja olisi uhannut irtisanoa ne työntekijät, jotka osallistuvat lakkoon, ei Tuulen mukaan pidä paikkaansa.

Teollisuusliiton lakko alkaa lakonalaisille työpaikoilla torstaina 25.10 kello 00.00 ja päättyy sunnuntaina 28.10 kello 00.00.

”Pyhännän työt eivät ole lakossa”

Tuuli välitti toimitukseen viestin myös toimitusjohtaja Pekkariselta. Hän aloittaa sen toteamuksella, että jokaisella työntekijällä on perustuslain suoma oikeus työntekoon ja että LapWallin työt eivät ole lakossa ja ”kukaan ei voi lain mukaan kieltää eikä estää työntekoa tehtaallani”.

Pekkarinen jatkaa, että ay-liike on ilmoittanut ja kehottanut jäseniään lakkoon ja siihen heillä on oikeus. Heillä ei ole oikeutta Pekkarisen mukaan painostaa ketään työntekijöistä eikä myöskään oikeutta yrittää estää työntekijän töihin tuloa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!