Lehtikuva/Martti Kainulainen

Li Anderssonin mielestä ratkaisuja pitää hakea koulutuksen, työvoiman liikkuvuuden edistämisen ja työperäisen maahanmuuton kautta.

Irtisanomislakia koskevan kiistan viime käänteissä vaihtoehtoiseksi ratkaisuksi on esitetty toista työelämän huononnusta, määräaikaisuuksien helpottamiseksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kirjoittaa keskiviikkona Facebookissa, että kumpikin ovat toimenpiteitä, jotka lisäisivät epävarmuutta työelämässä.

”Epävarmuus ja stressi ovat jo tällä hetkellä suomalaisen työelämän suurimpia ongelmia. Siksi on surullista, että työelämäreformien lähtökohtana on työntekijän aseman heikentäminen tavalla tai toisella.”

Ilmeisesti SY luottaa siihen, että hallitus hoitaa heidän tavoitteensa eteenpäin neuvottelematta kenenkään muun kanssa.

Heikennysesitysten sijaan Andersson pohtisi sitä, miten työvoiman osaamiseen voidaan panostaa lisää. Yrittäjille tehdyissä kyselyissä nimenomaan osaavan työvoiman puute nousee keskeiseksi ongelmaksi. Siksi Anderssonin mielestä ratkaisuja pitää hakea niin koulutuksen, työvoiman liikkuvuuden edistämisen kuin työperäisen maahanmuuton kautta.

Toisena tärkeänä reformipaikkana Andersson pitää tasapainoisen paikallisen sopimisen edistämistä. Hänen mukaansa paikallinen sopiminen on niin yrittäjän kuin duunarinkin etu, kun se tehdään yhteisymmärryksessä ja molempien osapuolten asemaa ja tarpeet huomioiden.

ILMOITUS

Työaikalain uudistamisen yhteydessä työmarkkinaosapuolet olivatkin lähellä paikallisen sopimisen ratkaisua, jossa paikallisen sopimisen mahdollisuudet olisi ulotettu kaikkiin järjestäytymättömiin työnantajiin. Työntekijöiden sopijaosapuolena olisi toiminut pääluottamusmies.

”Tästä ratkaisusta oli jo syntynyt jonkinlainen yhteisymmärrys, kunnes Suomen Yrittäjät, joka ei nykyään edes ole työmarkkinajärjestö vaan lobbauskoneisto, kaatoi koko ratkaisun.”

”Ilmeisesti SY luottaa siihen, että hallitus hoitaa heidän tavoitteensa eteenpäin neuvottelematta kenenkään muun kanssa”, Andersson kirjoittaa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!