Lehtikuva/Vesa Moilanen

Suomalaiset suhtautuvat vasemmistoliittoon myönteisemmin kuin kokoomukseen.

Vasemmistoliiton hyvä vire näkyy myös tuoreimmassa ennusteessa eduskuntavaaleista. Sen on tehnyt Ellun Kanat -viestintäyhtiön tutkimusjohtaja Jukka Manninen, joka aiemmin on työskennellyt kokoomuksen suunnittelupäällikkönä.

Ennusteen perusteella vasemmistoliitto olisi saavuttamassa peräti kuusi lisäpaikkaa ensi kevään vaaleissa. Se tarkoittaisi 18:aa kansanedustajaa.

– Sen lisäksi puolue on kolmessa vaalipiirissä vaanimassa viimeistä paikkaa, ennusteessa kirjoitetaan.

Ellun Kanojen ennusteessa vasemmistoliitto on ohittanut jo vihreät, joille povataan 17 kansanedustajaa. Tällä hetkellä vihreillä on viisitoista kansanedustajaa eli pieni voitto paikkaluvuilla mitaten olisi edelleen tulossa.

Suurimman puolueen paikasta kisaavat tiukasti sosiaalidemokraatit ja kokoomus. Ennusteessa demareille povataan 49 paikkaa ja kokoomus saisi 47. Demareiden kansanedustajien määrä kasvaisi 15:llä ja kokoomuksen kymmenellä.

ILMOITUS

Jos ennuste toteutuisi, tarkoittaisi se keskustalle vuoden 2011 kaltaista romahdusta. Puolue on menettämässä peräti 15 paikkaa.

– Erot vertailuluvuissa eivät ole todellakaan suuria. Se tarkoittaa, että monissa vaalipiireissä tilanne on äärimmäisen tiukka. Useammalla puolueella on mahdollisuus nousta viivan alta, ennusteessa kirjoitetaan.

Vähemmän yllättäen suurimman romahduksen on kokemassa viiden ministerin ja 18 kansanedustajan sininen tulevaisuus. Se on saamassa yhden kansanedustajan. Perussuomalaisille ennuste povaa 19 kansanedustajaa.

Mannisen laskelma perustuu Helsingin Sanomien ja Ylen lokakuisiin puoluekannatusmittauksiin, minkä lisäksi siihen on otettu mukaan syyskuun loppupuolella julkaistu Alma Median gallup. Laskelmassa kannatus on pilkottu puolueiden vaalipiirikohtaiseksi kannatukseksi ja äänimääräarvioiksi.

Lue lisää: Nyt jysähti: vasemmistoliittoon suhtaudutaan myönteisemmin kuin kokoomukseen

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!