Lehtikuva/Martti Kainulainen

Politiikassa pitäisi välttää ”viimeisiä taisteluita” ja selkävoittoja, evästää puolueen entinen varapuheenjohtaja Timo Kaunisto.

Keskustan entinen kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Timo Kaunisto arvostelee hallituksen toimintaa irtisanomiskiistassa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan. Strategiseen hallitusohjelmaan pettynyt kirjoittaa pitäneensä sitä ensin raikkaana, mutta ajattelee nyt toisin:

”Mutta politiikkaa ei johdeta kuin yritystä. Politiikassa kaikki vaikuttaa kaikkeen etkä voi koskaan olla aivan varma, ketkä ovat pelaamassa ja mihin maali on siirretty.”

Hän luettelee vaalikauden aikana syntyneitä solmuja ja toteaa sitten, että ammattiyhdistysliikkeen kanssa Juha Sipilän hallitus ei pärjää strategisesti eikä käytännössä. Kauniston muukaan kiky-sopimus jätti niin pahoja ruhjeita suhteisiin, että törmäys oli ilmeinen.

”On myös aika onttoa todistella, että tässä viimeisessä taistossa tapellaan vain kansanvallan puolesta, kuten ministeri Sampo Terho pauhasi. Väistellessään ay-liikettä hallitus on päästänyt pöytäänsä Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäisen, jonka painostus on ihan yhtä ulkoparlamentaarista kuin Hakaniemen lakonlietsojienkin”, Kaunisto kirjoittaa.

Hän pitää sinällään kunnioitettavana yrittää uudistaa etujärjestöjen Suomea. Mutta strategisessa hallitusohjelmassa puhuttiin paikallisen sopimisen edistämisestä, ”josta käytiinkin kolmi- tai peräti nelikantaisia neuvotteluja viime talveen saakka”.

ILMOITUS

”Saavutetun mallin tyrmääjä oli sama Pentikäinen, joka nyt yllyttää yrittäjiä ja vähän kepulaisiakin kunnon taisteluun.”

Kaunisto neuvoo välttämään politiikassa kaikkia ”viimeisiä taisteluja” ja selkävoittoja.

”Olen myös sen verran vanhanaikainen yrittäjä, että arvostan eniten sopimista ja sopimusten noudattamista. Irtisanomisen helpottaminen ei ole ihan ensimmäinen juttu omalla asialistallani. Yleensä aluksi pitäisi saada niitä työn tekijöitä. Sellaisista, joilla on asenne kohdallaan, on suuri pula, ainakin käsillä tekemisen aloilla. Hallituksen ammattikoulu-uudistus ei helpota yritysten arkea.”